„Nezbytný“ mobil je naprostý propadák. Koupilo si ho 5 tisíc lidí

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Essential Phone, smartphone od samotného Andyho Rubina, otce operačního systému Android, naprosto pohořel. Po celém světě se ho prodalo jen pět tisíc kusů.

Vypadalo to nadějně. Zakladatel nejpopulárnějšího operačního systému pro mobily rozjede vlastní značku, pořádnou a stylovou konkurenci hi-tech telefonům a možná budeme mít na trhu nového, silného hráče. Jeho první počin, Eessential Phone (doslova přeloženo jako „nezbytný“ telefon) zaujal velkým displejem roztaženým až do horních krajů přední strany či výkonem s minimem kompromisů. Naopak trochu rozpačitě působil přední fotoaparát, zasahující do části displeje.

Telefon, který má ve výbavě Snapdragon 835, 4 GB operační paměti, 128 GB úložiště pro data, je pokrytý titanem a keramikou a nabízí možnosti, jak jej modulárně vylepšit (třeba 360stupňovou kamerkou) ovšem moc lidí nezaujal. Lépe řečeno, jde o totální propadák. Globální prodej o 5 000 kusech je jedním z nejhorších výsledků v historii.

Proč se lidé obrátili ke smartphonu Andyho Rubina zády? Důvodů je celá řada. Telefon jednak poměrně hodně propadl v recenzích – vytýkána mu je horší kvalita fotoaparátu, systém s celou řadou chyb a také nemožnost si k telefonu připojit sluchátka přes klasický 3,5mm jack.

Cena telefonu byla navíc hned z kraje až příliš vysoká, což nebyl správný tah – jen málokdo svěří tolik peněz projektu, u kterého není jeho kvalita podepřena jakýmikoliv předchozími modely. Essential Phone stojí v přepočtu 15,5 tisíc korun, je nutné si však připočíst daň a clo, se kterými se dostanete někam k 19 tisícům korunám.

Uvedení na trh navíc přišlo ve špatný čas. Model už měl být několik měsíců hotový, ale nakonec se dostal do obchodů až s příchodem novinek od Samsungu, Applu, LG a dalších. Na jeho příchod do Evropy si navíc ještě pár měsíců počkáme. Tedy za předpokladu, že to Andy Rubin radši nevzdá úplně. Pochybujeme však, že se u nás bude prodávat lépe – telefon v tuto chvíli pravděpodobně zachrání pouze buď hodně chytrý marketing, nebo riskantně nízká cenovka. Není ovšem jisté, jestli si autoři mohou jednu či duhou možnost vůbec dovolit.

Kde se dozvíte víc

Essential Phone je prodejní katastrofa. Nikdo o telefon nemá zájem

Svět Androida

Revoluční Essential Phone je tak složitě navržený, že téměř nejde opravit

MobilMania.cz

Rubinův Essential Phone zamíří i do Evropy

SmartMania.cz

Je to propadák. Prodeje smartphonu od tvůrce Androidu jsou minimální

Mobil.iDNES.cz
Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny