Čína vrací trumpúder. A Apple se třese jako osika

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

To si takhle začnete obchodní válku a ono se to obrátí proti vám. Takto lze parafrázovat poslední aktivity amerického prezidenta Trumpa v obchodní válce z Čínou. Ale Trump v tom není sám, ač všichni mluví především o něm.

Věc se má následovně. Prezident Trump se pustil do obchodní války a jal se uvalit clo na dovoz oceli a hliníku do USA. To se dotkne ocelářů a hliníkáren především v Evropě a v Číně (Mexiko a Kanada mají výjimku). Evropa na dva měsíce vyhádala výjimku, co bude dál, se uvidí. Čína je v horší situaci, tam se asi o výjimce budou bavit s americkou administrativou obtížněji. Navíc USA vadí i nedodržování patentových náležitostí ze strany Číny.

Samozřejmě že dotčené strany si celní přirážku nenechají líbit a tak Evropa (EU) nadhodila, že zvýší cla na některé americké zboží, třeba motocykly Harley Davidson nebo na americký bourbon. Čína taktéž nasadila zvýšená cla na dovoz některých produktů, třeba na zemědělskou produkci.

Potud nic neobvyklého, všechny strany chrastí zbraněmi a dělají si naschvály. Otázkou je, jak dlouho je to bude bavit. Jenže se začíná schylovat k mnohem závažnější věci. Čína se podle zákulisních informací chystá zakázat prodej produktů Applu na čínském trhu. A to už je pořádně silný kalibr. Žádná puška, to je dělová koule obřích rozměrů. Paradoxně, výroba v Číně by tím být dotčena neměla, ale to už je okrajová záležitost

Situace je vážná a šéf Applu Tim Cook se už vydal do Bílého domu za prezidentem Trumpem. Výsledek jednání zatím není znám. Ale i jen to, že se oba pánové potkávají, ukazuje, že na zákulisních informacích něco bude a že Apple rozhodně není v klidu. Čínský trh je pro značku velmi důležitý a pokud by mu byl odepřen, mělo by to pro Apple fatální následky.

Ano, jistě si říkáte, cla jsou jedna věc, ale úplný zákaz prodeje? To je nějaké divné a dost nevyrovnané řešení z čínské strany. A máte pravdu, je to tak. Ve hře je totiž ještě jeden spor, o kterém jsme vás již informovali.

Jmenuje se ZTE, což je velká čínská značka, které hrozí zákaz používání amerických technologií, což by firmu v podstatě položilo. Ne že by z USA vyloženě vozila součástky, ale třeba procesory produkuje americký Qualcomm (přestože jsou vyráběné mimo USA) a ve hře je dokonce i zákaz používání samotného OS Android, který licencuje taktéž americká společnost Alphabet (mateřský koncern Googlu).

Důvod, proč se americká administrativa tak silně pustila do ZTE, je v tom, že čínská firma dodávala telekomunikační infrastrukturu do zemí, na které platí obchodní embargo. Což je třeba Severní Korea nebo Írán. Američané pak ZTE vyčítají, že dostatečně nesankcionoval osoby, které za obchodem stojí a naopak jim vyplatil odškodnění. ZTE to popírá, ale znáte to, válka se rozjede snadno, zbraně se složí mnohem hůř.

Okrajově může do sporu zasáhnout i averze amerických prodejců a operátorů k ještě větší čínské značce Huawei, která podle amerických úřadů využívá data sbíraná ze svých smartphonů a předávaná do Číny. Huawei se moc chtěl dostat na americký trh, ale zatím jen paběrkuje. Mimochodem, ZTE je tam poměrně silné a americký trh je pro firmu klíčový.

Možná si říkáte, že to celé nebude tak horké, jak se to právě vaří, ale tentokrát to vypadá hodně dramaticky. Sami jsme zvědaví, jak to dopadne. I proto zůstáváme naladěni a válku budeme nadále pečlivě sledovat.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny