Skvělá interaktivní mapa. Ukáže vám, kdy a kam na dovolenou

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Přemýšlíte, kdy a kam na dovolenou? Třeba s jistotou, že bude teplo a nebude pršet a nebo naopak, kdy bude mrznout a bude dost sněhu? Asi nejjednodušší je zadat do Googlu „Kam na dovolenou v únoru“ nebo „Počasí v Itálii v květnu“. Jenže pokud jste již něco takového hledali, jistě jste našli dost rozdílné informace. Stejně tak se liší informace o počasí na stránkách cestovních kanceláří nebo agentur. Navíc jsou často přikrášlená, aby vás na cestu nalákali.

Ano, počasí je vrtkavé a žádná předpověď není dokonalá. Pokud ale budeme pracovat se statistikou, jistě dojdeme k praktickým závěrům. Sice nebudeme vědět, jak bude letos v říjnu v Chorvatsku, ale budeme vědět, že podle statistiky za poslední roky v říjnu v Chorvatsku pravděpodobně nebude 30 stupňů a ani tam pravděpodobně nebude mínus 10.

 

Big data – Wikipedie

Big data je pojem z výpočetní techniky. Přímý překlad tohoto pojmu z angličtiny do češtiny je veledata. V dostupných zdrojích je uváděno více definic. Například poradenská firma Gartner za big data označuje soubory dat, jejichž velikost je mimo schopnosti zachycovat, spravovat a zpracovávat data běžně používanými softwarovými prostředky v rozumném čase.

Stejně postupoval při vytvoření mapy počasí Ryan Whitacker. Vzal data z Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA, americký národní úřad) a zpracoval je do mapy. Dat je to opravdu hodně, zahrnují měření se zhruba 12 000 stanic po celém světě a to za posledních 10 let. Sám autor uvádí, že pro Severní Ameriku a Evropu jsou data konzistentní a přesná, ve zbytku světa to nemusí vždy být dokonalé.

Výsledná mapa je interaktivní. Vpravo si nastavíte období – v základu to jsou týdny tohoto roku začínající nedělí. Pak si nastavíte průměrné, minimální a maximální teploty a případně i srážky. Mapa následně ukáže místa po celém světě, která odpovídají vašim preferencím. ale pozor, jednotlivá místa jsou měřící stanice, takže se často nejmenují jako známé turistické destinace. Kdo se vyzná v mapě, nebude mít problém, ostatním doporučíme Google Maps pro srovnání. Dodejme, že mapu můžete libovolně zoomovat a posouvat.

 

Kde se dozvíte víc

Společnost Decision Data se zabývá zpracováním a vizualizací dat.

DecisionData.org

Hledáte klasické informace o počasí, třeba v Česku? Nejen je nabídne portál Českého hydrometeorologického institutu.

ČHMI
Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny