Vykašlete se na kufr, může to stát životy

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

V neděli 5. května havarovalo na letišti Šeremetěvo v Moskvě letadlo Suchoj Superjet S-100 na lince Aeroflotu SU1492 z Moskvy do Murmaňsku. Nehoda byla fatální, zemřelo při ní 41 lidí. Jenže mrtvých mohlo být méně, kdyby se pasažéři při evakuaci chovali podle pokynů posádky.

Co se stalo? Krátce a stručně, protože probíhá vyšetřování a jasná příčina nehody zatím známá není. Takže letadlo vystartovalo na svůj let a krátce po startu do něj pravděpodobně udeřil blesk. Alespoň zatím to tak ruské zdroje uvádí. Přestože obvykle zásah bleskem s letadlem nic neudělá a nebo jsou poškození minimální, tak v tomto případě posádka přišla o spojení s řízením letového provozu a pravděpodobně i částečně o některé palubní systémy.

Proto nastavila na opakovači kód pro nouzovou situaci a rozhodla se vrátit na letiště Šeremetěvo. První pokus o přistání se nepovedl a letadlo udělalo okruh na druhý pokus. I ten byl v podstatě neúspěšný, protože letadlo se dotklo země, ale pravděpodobně kvůli vysoké rychlosti se odrazilo, následně se opět dotklo země a pak opět pravděpodobně se piloti pokusili znovu o start. Jenže to se nepovedlo a letadlo tentokrát tvrdě dopadlo zpět na runway a přitom zkolabovaly hlavní podvozkové nohy, které přitom prorazily nádrže. A ty byly plné paliva.

Letadlo začalo hořet a sunulo se po dráze, až se v podstatě ve smyku zastavilo. Zadní část letadla kompletně shořela, řeší se pozdní příjezd hasičů, což se však nakonec nepotvrdilo. Problémem totiž bylo, že do poslední chvíle nebylo jasné, na kterou ze dvou drah letadlo přistane. Evakuace začala hned přes přední dveře, přesto se větší polovině cestujících nepodařilo dostat ven. Podle agenturních zpráv se ven nedostal nikdo od řady 13.

A jsme u zásadního problému. Na záběrech pořízených samotnými cestujícími a z letiště je vidět, že ti cestující, kteří se dostali z letadlo jako první, sebou často mají příruční zavazadlo. Což je proti předpisům, při nouzové evakuaci je zakázáno sebou brát jakákoliv zavazadla. Dokonce letuška na cestující křičela, ať zavazadla nechají být. Přesto někteří zavazadla brali. A to dost možná zdrželo celou evakuaci a nedovolilo se některým lidem dostat z letadla. V něm se pak pravděpodobně udusili.

Proto si, prosím, pamatujte, kdyby už na evakuaci došlo, tak vždy bez zavazadel. Kufr za život zcela jistě nestojí. Váš i vašich spolucestujících.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny