Letadlem jako tramvají? Ryanair zase osekal zavazadla

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prý to dělá pro rychlejší nástup a výstup cestujících. Ale spíš to je o penězích. V každém případě, od 1. listopadu si cestující na letech Ryanairu mohou bezplatně, respektive v ceně letenky, vzít na palubu jen malé zavazadlo, které se vejde pod sedadlo před ním. Tímto pravidlem projdou dámské kabelky, malé baťůžky a tašky s notebookem.

Za normální kabinové zavazadlo se bude platit, musí mít do deseti kilogramů a při nákupu letenky vyjde na 8 euro (asi 200 korun), později jej lze přidat za 10 euro (asi 250 korun). To znamená, že odteď se za cenu letenky bude dát s Ryanairem cestovat opravdu na lehko, zhruba na úrovni cesty do práce tramvají.

Doposud Ryanair umožňoval vzít na palubu dvě zavazadla, klasické kabinové (malý kufr na kolečkách) a malé v podobě kabelky a podobně. V posledních měsících to omezil tak, že bez zakoupení priority se větší z obou zavazadel odevzdávalo na odbavení do podpalubí.

Prioritní příplatek zůstává, vyjde na 6 nebo 8 euro a u něj výše uvedená možnost zůstává a obě zavazadla mohou na palubu. Což znamená rychlý odchod z letiště. Ale pozor, u každého letu jen pro prvních 95 cestujících. Jinak platí, že se za malý kufr musí zaplatit samostatně a jde do nákladového prostoru.

Normální velký kufr k odbavení vyjde u Ryanairu na 25 euro, nyní tak existuje možnost odbavení menšího zavazadla za méně peněz. Tak alespoň nová pravidla uvádí společnost a tvrdí, že 60 procent cestujících nebude dotčeno. Protože 30 procent si platí priority a 30 procent cestuje na lehko.

My tvrdíme, že je to další cesta do leteckého pekla. Cena samotné letenky se stává nepodstatnou, s různými příplatky, které se na srovnávačích nedozvíte, může cena vylézt na dvojnásobek původní ceny. Což právě u hard low-costů typu Ryanair není žádný problém. Například z lákavých 2 000 korun za letenku do Barcelony je rázem plus 50 za kufr tam i zpět a dalších 12 euro za prioritu.  To je dohromady dalších 1 600 korun.

Podrobný popis nových pravidel najdete na stránkách dopravce.

Low-costy na jednu stranu přispěly nebo dokonce akcelerovaly výrazně nižší ceny letenek. Ale teď z celého byznysu dělají pro zákazníky guláš, který se jim samozřejmě líbí, protože ceny nechtějí porovnávat. Hloupé je, že z lokálních letů po kontinentu, kde se bez zavazadel někdy létat dá, se tento trend přesouvá i do dálkových linek. Zatím především na trasách do USA. Takže pozor na to, většina promo tarifů je už bez odbaveného zavazadla. Naštěstí kabinové zůstává a třeba americké společnosti nebo British Airways nelimitují jeho hmotnost.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny