Google nebude mít v říjnu co představovat. Rusové ukradli vzorky Pixelu 3 XL

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Velkolepá premiéra s odhalením nových telefonů od Googlu se plánuje na 4. října, ovšem o telefonech už není co dalšího se dozvědět. Vzorky modelu Pixel 3 XL se totiž objevily na ruském a ukrajinském černém trhu.

Dlouho před tím, než se kdosi z Googlu mohl na tiskové konferenci nadechnout a ve vší slávě odhalit novou vlajkovou loď operačního systému Android, Google Pixel 3 XL, předběhli jej Rusové a Ukrajinci, kteří se nějakým (s největší pravděpodobností nelegálním) způsobem dostali k předprodukčním vzorkům tohoto smartphonu a obratem je poslali na černý trh. Kdo tak teoreticky chce (a má svoje kontakty), může si pořídit nový pixel už dnes.

Internet se samozřejmě naplnil nejen fotografiemi, ale i prvními dojmy, unboxing videi a dokonce i detailních pohledů na kvalitu fotoaparátů a srovnání s konkurenty. Tedy do situace, která z pravidla nastává až po oficiálním odhalení daného smartphonu. Dokonce následovala i podrobná recenze od únikářského guru Eldara Murtazina na serveru mobile-review.com, který důkladně prověřil každý aspekt této novinky.

Jeden z unboxingů uniklého vzorku:

Doposud se o specifikacích nového smartphonu této značky vědělo „tak akorát“, jak je tomu zvykem u všech připravovaných modelů. Někdo vytvořil grafický render, který zhruba odpovídal uniklým továrním nákresům, jiný člověk zase jemně poodhalil hardwarovou výbavu, zkrátka všechny typy „únosných“ úniků, kterým se nevyhne ani Apple, ani Samsung. Teď se však s informace mi doslova roztrhl pytel.

Výbava telefonu vypadá ve zkratce takto:

  • Veliký displej s ještě větším výřezem: 6,2palcová úhlopříčka, rozlišení 2 960 × 1 440 pixelů, OLED technologie
  • Nejvýkonnější procesor současnosti, Snapdragon 845
  • Zarážející kapacity paměti: 4 GB operační, 64 GB pro data (stejně, kolik mají telefony za 4 tisíce)
  • Zcela očekávaný Android 9.0 Pie
  • Opět pouze jeden snímač na zádech: 12 MPix fotoaparát se světelností f/1,8, který by ale opět měl být schopný konkurovat dvou- či tří- snímačovým modelům
  • Paradoxně ale dva přední snímače pro focení selfies
  • Nijak oslnivá 3430mAh baterie s podporou bezdrátového nabíjení
  • USB-C, žádný sluchátkový jack, citlivost na stisknutí boků těla (podobně jako u HTC), čtečka otisků prstů, rozpoznání obličeje

Zejména fotoaparát je v hledáčku redaktorů různých zahraničních médií, které například osočují Google z pokrytectví. Firma přitom doposud obhajovala svoje modely s jedním zadním snímačem v době, kdy je už duální fotoaparát prakticky standardem slovy, že „jeden stačí“. Přesto pro lepší selfie snímky Google na Pixel 3 Xl dal radši dva přední snímače. Naopak z prvních fototestů a srovnání s konkurenty (viz výše recenze na mobile.review,com) to vypadá, že jeden zadní fotoaparát bude na letošní top modely celkem stačit. Nepřekoná je, ale krok udrží.

S dalšími hodnoceními bychom radši počkali na finální vzorky. Ty předprodukční, které Googlu někdo ukradl, mají totiž minimálně ještě nedokonalosti v šasi, které údajně špatně lícuje. Zastavili bychom se u poněkud směšné kapacity pamětí – 4/64 GB, které jsou v dnešní době požadovány od každé běžné střední třídy, ale zároveň to nevylučuje fakt, že mohou být i verze s vyšší kapacitou.

Co naopak komentovat chceme, je situace jako taková. Pokud totiž nejde o nějaký dobře promyšlený marketingový tah, jak ukrást trochu pozornosti před blížící se premiérou nových iPhonů, pak se rýsuje prakticky největší smartphonový průšvih roku. Fakt, že si Google hrubě neohlídal kamion/kontejner/kurýra s přísně tajnými předprodukčními kusy je z hlediska struktury představení telefonu hotová katastrofa. Jistě, špatná reklama je také reklama, ale…

Žádný výrobce si asi nedá za rámeček fakt, že jeho ukradený mobil víc jak měsíc před premiérou koluje po světovém černém trhu za poměrně vysoké částky (zdrojem mluví o 2 000 dolarech, tedy asi 45 tisíc korun). A i kdyby se jednalo o promyšlenou krádež, které Google zkrátka nemohl nijak zabránit, je třeba alespoň sledovat, jak se k celé situaci postaví. Bude právně stíhat všechny, kdo se s „trojkou XL“ ukazují na veřejnosti? Bloggery, kteří už píší recenze? Vypíše odměnu na dopadení zlodějů? Postaví se k tomu vůbec nějak? Rozhodně by to bylo lepší, než mlčet.

A co malý Pixel 3? Ten bez výřezu displeje? Zloděje asi moc nezajímal…

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny