Smartphone je centrem všeho dění. Poradíme, jak vybrat ten ideální

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Chytrý telefon je dnes nejspíš tím nejdůležitějším zařízením, které vlastníme. Máme v něm všechna osobní data, spoustu aplikací, které denně používáme a k tomu je to třeba centrum naší chytré domácnosti nebo naše platební karta. Máme pro vás pár tipů, jak vybrat ten pravý smartphone.

Dnes dovede smarpthone ovládat téměř cokoli a šíře jeho funkcí je doslova nepřeberná. Jenže abyste si všechno opravdu užili naplno a jen nenadávali na to, že se telefon neustále seká, je potřeba vybírat chytrý telefon s rozmyslem.

Co opravdu potřebujete

Před nákupem chytrého telefonu si především ujasněte, co od něj opravdu chcete. To vám pomůže vybírat přístroj, který vyhoví vašim nárokům a nebude vás v praxi štvát. Chcete, aby váš mobil skvěle fotil, nebo vám na kvalitě snímků tak nezáleží? Používáte jen pár aplikací, nebo je váš telefon ikonami doslova zaplaven? Jak často sledujete video? Chcete telefonem platit? A jak intenzivně vůbec smartphone používáte, potřebujete stroj s pořádnou baterkou? A kolik si vlastně představujete, že za takový telefon utratíte?

Nešetřit za každou cenu

Ona otázka ceny je pro mnohé uživatele u chytrého telefonu vlastně vůbec nejdůležitější. Ale pozor: na chytrém telefonu nešetřete za každou cenu. Opravdu levné smartphony nemusí vždy fungovat ideálně a pro uživatele představují kompromis. Mohou být dobrým nástrojem pro děti, které se teprve s takovým telefonem učí a stejně ho nejspíš poničí, takže nemá smysl utrácet moc. Nejlevnější chytré telefony se jinak hodí jen pro zcela nenáročné uživatele. Ostatní by si měli trochu připlatit, našetřit si na nový smartphone alespoň pět tisíc korun. To je cenová hladina, od které začíná být na trhu zajímavý výběr a funkce jsou skutečně plnohodnotné.

Ale tam je levnější…

V rámci šetření se nenechte zviklat nabídkami různých podivných prodejců. Podezřele levný telefon by měl uživatele spíše varovat, než lákat ke koupi. V případě potíží s telefonem se totiž může reklamace změnit v noční můru a těch pár ušetřených stovek, u dražších modelů i nějaká ta tisícovka, za to nestojí. Zvolte osvědčené kanály. V podstatě tak můžete pro smartphone do volné distribuce u známých prodejců, nebo se vydat pro telefon k operátorovi. Pokud zamíříte k tomu, u kterého jste zákazníkem, můžete získat zajímavé slevy, ať už v rámci prodloužení úvazku, nebo i jinak. Třeba operátor O2 je známý tím, že v rámci svého programu Extra Výhody poskytuje lákavé slevy na zajímavé smartphony prakticky komukoli.

Výprodej nemusí být ideál

Popřemýšlejte, jestli je také rozumné kupovat ten dva nebo tři roky starý model z výprodeje. Ano, rok starého typu bychom se nebáli, ale starší modely už nemívají vyhovující operační systém a i samotný hardware se od té doby hodně posunul. To, co na papíře vypadá skoro stejně, jako letošní model, je ve skutečnosti uvnitř doslova stará herka. Ve výprodeji jsou tak podle nás zajímavé jen starší špičkové typy, které mohou být dostupné za cenu dnešní střední třídy a přitom stále budou mít špičkové funkce.

Mám rád tuto značku

Zvyk je železná košile, to je staré rčení. Ale při výběru chytrého telefonu se určitě nemusíte omezovat jen na značku, kterou důvěrně znáte. Podívejte se, co nabízí v dané cenové kategorii konkurence a jestli náhodou vámi vybraná značka není zbytečný luxus. Za stejné peníze můžete jinde dostat mnohem lepší výbavu a atraktivnější design. Přitom ovládání zejména u telefonů s Androidem se moc neliší a řada značek ho umožňuje ještě různě nastavit tak, aby vyhovovalo vašemu vkusu.

Velký nebo malý?

Velkou starostí mnoha zájemců o nový chytrý telefon je jeho velikost. Řada uživatelů stále touží po malých přístrojích. My ale říkáme: na malé zapomeňte. Smartphony v posledních letech povyrostly a navíc teď trend bezrámečkových displejů a poměru stran 18:9 natáhl úhlopříčky na nečekané míry. To ale také znamená, že se tomu hodně přizpůsobily aplikace a fungovat dnes na chytrém telefonu se 4,5palcovým displejem není moc komfortní. A navíc, ten pětipalcový opravdu nebude tak velký, jak se může podle úhlopříčky zdát, tak to zkuste.

Kde se dozvíte víc

Někdejší rady oblíbeného dTestu pro výběr smartphonů už dnes hodně zastaraly.

dTest: zastaralé rady už neplatí
Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny