Huawei P40 Pro je nejlepší telefon, který nemá smysl kupovat

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Huawei oficiálně představil své top modely pro letošní rok, ovšem tentokrát je v úplně jiné pozici, než v předchozích letech. Faktorů, které mu brání v úspěchu, je hned několik.

Jestli by se loňský rok dal nazvat pro Huawei jako problematický, tak ten letošní už je pak pro firmu hotová spoušť. Nejenom, že se Huawei propadl z pozice světové trojky, ale jeho telefony už se musí definitivně obejít bez služeb Googlu. USA pak stále stojí v cestě obchodu s klíčovými partnery a navrch ještě pandemie koronaviru oslabuje mobilní trh jako takový. Je to tak opravdu nezáviděníhodná situace pro výrobce, který ještě nedávno měl ambice stát se světovou jedničkou.

Tisková konference Huaweie ve 12 minutách:

I přes to všechno jsme se však dočkali nových top modelů, řady P40. Původně je měl výrobce odhalit na samostatné akci v Paříži, ovšem jak už jsme si v této době navykli, hromadné akce jsou nemyslitelné, takže se nakonec novinky musely odhalit prostřednictvím online přenosu.

Novinky jsou nakonec celkem tři, v odkazu vždy najdete parametry na serveru GSMArena společně s paměťovými verzemi. Tučně jsou vyznačeny telefony a jejich paměťové varianty, které se budou prodávat na českém trhu:

Při pohledu na české ceny už na první pohled něco nehraje. Připomeňme si stav z loňského roku, kdy se model P30 začal prodávat za 15 999 korun, lépe vybavený P30 Pro začínal na ceně 22 499 korun. To bylo v době, kdy Huawei měl stále ještě plný přístup k ekosystému Googlu a byl dravým hráčem na trhu. Letos v podstatě bojuje o přežití, nemá toho po softwarové stránce zdaleka tolik nabídnout… a je výrazně dražší.

Nové huaweie jsou přitom po stránce výbavy velice schopné modely, mají krásný displej, výborný fotoaparát i atraktivní design. Jenže absence Google aplikací společně s neutichajícím konkurenčním bojem v prémiové třídě dělá z modelů P40 záležitost jen pro opravdové nadšence. Jistě, chybějící služby jde do telefonu tím či oním způsobem nastrkat neoficiální cestou, nebo přinejhorším využívat webové verze, ale to zkrátka není ono.

První dojmy na YouTube kanále MKBHD:

Je jasné, že Huawei se nevzdá bez boje, ovšem pokud honem rychle nenajde nějaké řešení, jak nalákat zákazníky na globálním trhu, bude nakonec bojovat maximálně o přežití. V tuto chvíli je navíc nad stavem trhu, se kterým cloumá pandemie a jeho potenciálním ekonomickém dopadu, těžké spekulovat. Stejně jako se může výrobce vzchopit a nabídnout příští rok něco nevídaného, už o nástupcích P40 nemusíme příště ani slyšet.

Co se samotných P40 týče, do jejich koupě nás láká jen máloco. Jsou to parádní smartphony, které ovšem „západnímu“ zákazníkovi, zvyklému na ekosystém Googlu jen znepříjemní život.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny