Vyzkoušejte si rychlosti 5G. Musíte si zajet do Kolína

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

O2 dnes spustilo v Kolíně vylepšenou síť LTE, která umožňuje přenos dat rychlostmi až 1 Gbit/s. Takové rychlosti bude dosahovat přenos v sítích 5G, ale na ta si ještě počkáme.

Pokud si chcete vysokou přenosovou rychlost vyzkoušet, musíte tedy do Kolína, musíte mít SIM od O2 a musíte mít telefon s podporou LTE cat. 16 a vyšší. To jsou v praxi top modely většiny výrobců od loňského roku. A spěchat nemusíte, sít v Kolíně není žádné zkušební demo, bude tam fungovat v běžném provozu.

V praxi se nám rychlosti 1 Gbit/s dosáhnout nepodařilo, ale věříme, že při menším provozu v noci to půjde. Přes den jsme se dostali zhruba na polovinu, což je ale stále dvakrát tolik než na kolik se lze v současných sítích dostat. Ano, při prohlížení stránek na mobilu to naprosto nelze poznat, při stahování už ano, pak ale doporučujeme dostatečný datový limit. O malý v tak rychlé síti přijdete klidně za pár minut.

 

O2 spolu s Cetinem použili technologii MIMO 4X4 a sloučení pásem. To znamená, že telefon se připojí na čtyři pásma LTE zároveň, nebo na míň pásem, podle vytížení sítě. Konkrétně to jsou pásma LTE na 800, 1 800, 2 100 a 2 600 MHz. Technologii dodala Nokia a Huawei a v Kolíně to znamená zatím osm nových vysílačů s anténními systémy, další dva pak přibudou.

Podle O2 je síť Advanced LTE předzvěstí 5G. Pro upgrade bude stačit výměna softwaru a drobné úpravy. To by mohlo naznačovat, že přechod na 5G by nemusel být zdlouhavý. Ale zase nečekejme zázraky. Operátoři sice 5G mohou spustit v podstatě okamžitě, většina používaných pásem je technologicky neutrální a tak lze 5G nasadit. Síťové technologie už na to jsou, ale nejsou telefony. Ty přijdou na trh až v polovině letošního roku a zpočátku jich bude jen několik.

Navíc v celé Evropě se předpokládá, že 5G se nasadí především na novou frekvenci 700 MHz, která vzniká jako digitální dividenda po starém DVBT televizním vysílání. Jenže v Česku se aukce této frekvence bude konat až později letos a operátoři budou moci nové frekvence používat někdy příští rok. Takže praktické nasazení 5G nastane nejdřív příští rok, ve větší míře spíš až v následujících letech.

A hlavní rozdíl mezi uvedenou sítí v Kolíně a 5G? V rychlosti to není, je to v latenci. Ta je v Kolíně stále na úrovni 20 ms, v 5G sítích to bude okolo jedné milisekundy. A to je podstatný rozdíl pro různé technologické aplikace, jako jsou samořiditelná auta a podobně. Ty potřebují nízkou latenci, aby byla případná reakce okamžitá.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny