Další rekord mezi mobily. Nokia má pět fotoaparátů na zádech

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nejdřív se všichni spokojili s jedním fotoaparátem, pak začal být standard mít dva. Loni se objevily první modely se třemi a dokonce i čtyřmi zadními snímači. Nový král je však Nokia 9 s dokonce pěti zadními fotoaparáty.

Kdo ovšem čekal nějakou šílenost jako třeba u fotoaparátu Light L16, bude překvapen. Zatímco se předpokládalo, že každý ze snímačů bude mít jinou funkci, zejména co se ohniskové vzdálenosti nebo světelnosti týče, ve skutečnosti má Nokia 9 všech pět snímačů se stejných, až na fakt, že tři jsou monochromatické (a sbírají tak informace o světle), dva barevné. Shodují se ale v rozlišení (12 MPix), světelnosti (f/1,8) i ohniskové vzdálenosti (28 mm).

Telefon samozřejmě nese legendární přívlastek PureView, stejně jako optiku od známé společnosti Zeiss. Fotí všemi pěti snímači zároveň a výsledek pak skládá dohromady do jedné fotografie. To může ovšem telefonu chvíli trvat. Zde se totiž dostáváme k výkonu, který je sice slušný, ovšem tak docela neodpovídá tomu, co bychom od top modelů letošního roku čekali.

Model pohání totiž loňský Snapdragon 845, což není v řádném ohledu špatný procesor, ovšem už není nejlepší. V kombinaci s 6 GB operační paměti a 128 GB vnitřního úložiště jde nicméně o stále velmi slušnou konfiguraci. Zástupci Nokie dokonce i sami přiznali, že telefon se nedá tak docela považovat za špičku nabídky firmy (ačkoliv jí fakticky je), jako spíš za speciální edici.

Pokud jsme zmínili, že hardware telefonu patří do minulého roku, tak po designové stránce se vracíme ještě dál. Nokia 9 sice oplývá moderní čtečkou otisků prstů v displeji, ovšem jinak má celkem klasické rámečky nad a pod displejem. Žádné výřezy ani obrazovka do krajů se zde nekonají, což vlastně může spousta zájemců ocenit. Telefon je dále pokrytý z obou stran sklem a obepíná jej kovový rámeček.

Displej má jinak kvalitní technologii OLED a vysoké rozlišení 1 440 x 2 880 pixelů. V kombinaci s 5,99palcovou úhlopříčkou nejde o žádného obra, i když v moderním provedení s roztáhlejší obrazovkou a třeba právě výřezem by mohla být Nokia 9 ještě menší. Baterie má kapacitu 3 320 mAh, ovšem ani přes přítomnost skleněných zad nepodporuje bezdrátové nabíjení.

Když jsme zmiňovali, že tak docela nejde o špičkový model, tak musíme Nokii dát za pravdu v tom, že tomu ani neodpovídá cena telefonu. Startovací cena totiž činí 649 eur, tedy asi 16,5 tisíce korun. To sice není málo, ovšem mezi top modely je to jeden z cenově přijatelnějších kusů. A pokud Nokia bude fotit stejně tak dobře, jako výrobce tvrdí, může jít o hit minimálně mezi příznivci fotografování a tradičního designu.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny