Česko je vysazené na iPhony, máme jich u nás skoro milion

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Letos to bude 10 let od doby, co se ve světě i u nás začal prodávat první iPhone. Za tu dobu si u nás mobily od Applu vybudovaly slušnou popularitu – používá se jich u nás skoro milion.

Statistiku zveřejnili jak prodejci, tak operátoři. Podle nich navíc počet iPhonů v ČR neustále roste – v současnosti tvoří prodeje těchto modelů mezi 8 a 11 procenty všech prodaných smartphonů. To není na první pohled tak impozantní číslo, ale je potřeba brát v potaz, že zbytek trhu s Android telefony je roztříštěný mezi desítky různých výrobců. Nejčastěji se z nich prodávají samsungy a huaweie.

Zároveň je dostupných i pár informací o českých uživatelích iPhonů. Ze statistik operátora O2 vyplývá, že průměrný majitel iPhonu odešle měsíčně průměrně 161 SMS a provolá 270 minut. U běžného uživatele Androidu se uvádí 135 poslaných SMS a 254 provolaných minut měsíčně. Zákazník s iPhonem přenese měsíčně asi 1,1 GB dat, ten s Androidem 470 MB, tedy méně než polovinu. Zajímavé také je, že více než polovině majitelů iPhonů je méně než 30 let.

Nejrozšířenějším modelem na českém trhu je čtyři roky starý model 5S. Ten se sice už oficiálně neprodává, bazarový kus však můžete stále pohodlně sehnat okolo 5 tisíc korun. Je to navíc poslední dostupný model, který ještě dostává oficiální aktualizace od Applu. Novější modely ale nejsou (a nikdy nebyly) levnou záležitostí – iPhone 6 ve 32GB variantě se stále dá sehnat u většiny autorizovaných prodejců za cenu 13 tisíc korun. Předloňská 6s se 32 GB je pak o pět tisíc korun dražší a loňskou 7 seženete za 20 tisíc korun.

Všechny iPhony v jednom videu na EverythingApplePro:

Kde se dozvíte víc

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny