Kapesní notebook vypadá lákavě, ale praktičností pokulhává

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Chtěli byste nosit v kapse malý notebook – zařízení s velkou mechanickou qwerty klávesnicí a displejem? Možná právě pro vás je Gemini, zařízení s operačním systémem Android s možností přepnutí na Linux.

Spíše než jako novinka vypadá zařízení Gemini jako mobilní retro. Už jen třeba fakt, že sám výrobce jej označuje jako PDA (personální digitální asistent), což je třída už dávno mrtvých zařízení, říká něco o tom, jaké zákazníky chce oslovit. Gemini tak jako by z oka vypadl některým skutečně prastarým PDA jako třeba série komunikátorů Psion, které se prodávaly v devadesátých letech.

Psion Series 5 – Wikipedia

The Psion Series 5 was a Personal digital assistant PDA from Psion. It came in two main variants, the Series 5 (launched in 1997) and the Series 5mx (1999), the latter having a faster processor, clearer screen, and updated software.

Ačkoliv svou velikostí spadá Gemini do kategorie smartphonů, existuje jak ve variantě s podporou 4G sítí i ve verzi bez mobilního připojení, pouze s wi-fi. Druhá zmiňovaná varianta má tak blíže spíše notebooku než mobilu. Tak či onak však jde o zařízení s vyklápěcím displejem a mechanickou klávesnicí pod ním, připomínající miniaturní notebook. Jeho tělo je pokryto broušeným kovem a rozměry jsou shodné s mohutnějšími smartphony.

Pokud máte Gemini zavřený, upozorní vás na dění v zařízení série barevných LED diod. S 4G verzí se dá navíc v zavřeném stavu normálně volat, po otevření je však už potřeba souprava handsfree. Na bocích komunikátoru Gemini naleznete hned dva USB-C porty, každý na jedné straně. Přítomný je rovněž i sluchátkový jack konektor.

Při startu si můžete zvolit, zda se načte operační systém Android nebo Linux. Obrazovku má tento model 6palcovou s poměrem stran 2:1 a rozlišením Full HD. O výkon se stará desetijádrový procesor od MediaTeku, Helio X27 společně s 4 GB operační paměti. Vnitřní paměť pro data je 64GB (a dá se dále rozšířit paměťovou kartou micro SD) a baterie má slušnou kapacitu 4 220 mAh. Ve výbavě nechybí ani 5MPix fotoaparát, byť je zde spíše jen „do počtu“.

Výkon zařízení bude patrně asi jeho největším kamenem úrazu.  Ne že by nejnovější Helio a 4 GB operační paměti byla vyloženě špatná hodnota, ale zákazníci, kteří skutečně touží po takto miniaturním notebooku by jistě ocenili i lepší hardware, ideálně v čele s jedním z výkonných procesorem od Quallcommu. Zejména při práci s více aplikacemi může pokulhávat a MediaTek je pověstný tím, že ne všechny aplikace jsou na něj odladěné.

Jeho cena navíc není nejnižší – v rámci kampaně Indiegogo se prodává za 399 dolarů (asi 8 500 korun), do běžného prodeje však půjde s cenou 599 dolarů (téměř 13 000 korun). Kdyby zavítal na český trh, musíme si navíc ještě připočíst daň, a v takovém případě už se dostáváme přes hranici 15 tisíc korun, což ze zařízení jako je právě Gemini činí volbu pouze pro skutečné nadšence.

Kde se dozvíte víc

Návrat legendárních PDA? Novinka Gemini s Androidem a klávesnicí tak vypadá

Mobilenet

Toto je zajíc v pytli za 15 000 korun, připomíná mobilní retro

Mobil.iDNES.cz

(anglicky) Planet Computers' Gemini is a tiny Android laptop with the spirit of Psion

The Verge

Oficiální stránky výrobce

Planetcom
Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny