Konec oklikám. Huawei nadobro odstřihli od Googlu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Když Huawei představoval nový Mate 30 bez služeb Googlu, mnozí spoléhali na to, že služby do telefonu dostanou alespoň manuálně. To chvíli dokonce i šlo, ovšem nyní tomu Google zatnul tipec.

Huawei se v poslední době opravdu nedaří zvrátit současnou situaci alespoň trochu ve svůj prospěch. Když oznámil modely Mate 30 a 30 Pro, zajímalo všechny jediné: budou mít služby Googlu? Ne nebudou. Alespoň prozatím ne, ovšem zároveň se nabízely i metody, jak si je do telefonu dopravit po svém.

Tomu je ovšem teď konec. Instalační aplikace LZ Play, která do telefonu umožňovala nahrát tyto služby, byla totiž odstraněna z internetu a navíc samotným Googlem zablokována. Huawei dal samozřejmě od celé situace ruce pryč a tvrdí, že z LZ Play neměl nic společného. Objevily se však informace, že aplikaci tiše toleroval a dokonce jí i nahrával tím, že schválně nechal v telefonu „zadní vrátka“, kterých právě tento nástroj mohl využít pro instalaci těchto aplikací.

Mate 30 Pro: mino Čínu to má těžké | ChytráVěc.cz

Krásný a skvěle vybavený smartphone od Huaweie je už v den představení možná odsouzený k zániku. Nemá totiž operační systém Android tak, jak ho známe. Pod těžkou palbou sankcí ze strany americké vlády představil Huawei svou současnou vlajkovou loď, mode Mate 30 Pro.

Huaweie Mate 30 a 30 Pro jsou tak oficiálně odstřiženy od všeho, co Google nabízí a telefony se tak v současné podobě stávají relevantními pouze pro asijský trh, a zejména ten domácí v Číně. Výrobce se sice snaží jej prodávat i jinde (prodej začal i v Singapuru), ovšem zákazníci jej pravděpodobně bez důležitých aplikací nebudou mít příliš v oblibě.

Podobný otazník visí v současnosti i nad modelem Honor 9X, který také nezískal od Googlu potřebnou certifikaci. Každým týdnem se však situace mění a vyvíjí a Huawei stále doufá, že se vyjednávání posunou správným směrem a do telefonů se pak potřebná výbava Googlu urychleně nahraje na dálku. Pokud se ale nic nevyřeší, začne se hodně rychle smrákat i nad osudem modelů P40, jejichž premiéra by měla být příští rok na jaře.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny