Huawei ukázal Mate 30 Pro. Mimo Čínu to má těžké

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Krásný a skvěle vybavený smartphone od Huaweie je už v den představení možná odsouzený k zániku. Nemá totiž operační systém Android tak, jak ho známe.

Pod těžkou palbou sankcí ze strany americké vlády představil Huawei svou současnou vlajkovou loď, mode Mate 30 Pro. Měl to být klíčový model, který posune laťku možností výbavy zase o něco výše, a ačkoliv se skutečně jedná o výborný smartphone se spoustou lákadel, chybí zcela zásadní vlastnost: služby Googlu včetně aplikačního obchodu Play. Mimo domácí trh je to tak rázem zcela neprodejný kousek.

O dostupnosti na globálním trhu se tak stále nic neví a pokud zástupci Huaweie nedojdou k nějaké dohodě se zástupci americké vlády, která blokuje udělení povolení pro používání služeb Googlu, dost možná se mimo Čínu tento kousek ani nepodívá. A to by pro výrobce znamenalo velký problém. Otazník samozřejmě visí i nad dalšími modely, protože Matem 30 to skončit nemusí a stejný osud může potkat i budoucí modely P40.

Huawei Mate 30 Pro je jinak po všech stránkách prémiový telefon. Jeho displej se přelévá do boků v poměrně ostřejším úhlu, než na jaký jsme zvyklí například od modelů výrobce Samsung, V tomto ohybu se schovávají speciální funkce, jako třeba náhrada za tlačítko úpravy hlasitosti, které se nyní aktivuje softwarově dvojitým poklepáním na boční dotykovou plochu.

Samotná OLED obrazovka telefonu má rozlišení 1 176 x 2 400 pixelů a poměr stran 18,5:9. V horní části má menší výřez, ve kterém se schovávají tři přední fotoaparáty. Úhlopříčka displeje je 6,53 palců. Výrobce podle nás mohl zvolit trochu modernější design, výřezy širší než „kapka vody“ už rychle vycházejí z módy. Čtečka otisků prstů se nachází v displeji.

Telefon pohání nejmodernější procesor Kirin 990 (existují varianty jak s, tak bez podpory 5G) společně s 8 GB operační paměti. Na výběr je pak mezi 128 a 256 GB prostoru pro data, který rozšíříte paměťovou kartou Nano Memory (vlastní systém výrobce Huawei).

Baterie má velice slušnou kapacitu 4 500 mAh a podporuje jednak 45W rychlonabíjení (jedno z nejsvižnějších na trhu) a zároveň také rychlé bezdrátové nabíjení (27W). Nechybí pak ani reverzní bezdrátové nabíjení, které si odbylo premiéru už u modelu Mate 20 Pro.

Na těle nenajdete sluchátkový jack, jako jediný je tu tak konektor USB-C. Jak už jsme zmínili v úvodu, telefon funguje na bázi volně dostupné open source licence Androidu, ovšem zcela mu chybí služby Googlu, které si tak musí uživatelé do telefonu nahrát sami s rizikem ztráty záruky. Grafická nadstavba je zde EMUI 10.

Jedním z vůbec největších lákadel tohoto modelu je pak fotoaparát, který má hned dvojici 40MPix snímačů (hlavní a širokoúhlý) , který doplňuje 8Mpix telefoto senzor s trojnásobným přiblížením a optickou stabilizací. Čtveřici uzavírá pak TOF senzor. Ten najdete i vepředu, společně se dvojicí 32MPix fotoaparátů, na své si tak přijdou i milovníci selfie fotek.

Telefon se bude prodávat ve čtyřech barevných variantách – černé, stříbrné, fialové a zelené. Na domácím trhu se začne prodávat 26. září, start jinde po světě je zatím odložený na neurčito do momentu, kdy se Huawei podaří dosáhnout dohody a zajistit služby Googlu. Evropská cena by měla být ale i přes toto všechno poměrně sebevědomá, prodávat by se zde případně měl za 1 100 eur, tedy asi 28 tisíc korun.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny