Chytrá domácnost potřebuje internet, ale jaký?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bez internetového připojení by byla chytrá domácnost jen hloupým vyhozením peněz. Ale jaké připojení zvolit? To samozřejmě není snadná otázka a s ohledem na šíři problému se na to dnes podíváme zjednodušeně.

Asi nejsnazší cestou k chytré domácnosti je v Česku Smart Box od O2. Ne že by nešly použít světově rozšířená centra pro chytrou domácnost od Applu, Googlu nebo Amazonu, ale oficiálně se u nás neprodávají a nepodporují češtinu. Na druhou stranu, i tato zařízení budou potřebovat připojení k internetu.

Takže první věc, kterou budeme potřebovat, je pevný internet. V tomto směru můžeme vypsat desítky možností, ale primárně záleží, která služba je u vás doma k dispozici. Někde to je jen lokální wi-fi provider, jinde budete mít na výběr. Vybírejte podle ceny ale i podle rychlosti připojení. čím víc služeb budete používat, tím rychlejší připojení budete potřebovat.

Pro samotnou chytrou domácnost a běžné surfování stačí obvykle základní tarify s přenosovou rychlostí 20 Mb/s, když k tomu budete chtít koukat na IPTV, tak si určitě připlaťte. Například u O2 jsou v nabídce čtyři tarify, základní Internet OPTIMAL HD s rychlostí do 20 Mb/s, další má limit 50 Mb/s, další 100 a nejvyšší 250 Mb/s. Ceny nerostou zásadně, v tomto případě stojí základní tarif 399 korun měsíčně, další je o 50 korun dražší a dále roste cena o stovku měsíčně, takže nejvyšší Internet ULTRA HD vyjde na 649 korun.

Takže připojení máme a u O2 nemusíme řešit ani Wi-Fi router a ani centrálu chytré domácnosti. To zajistí právě onen SmartBox. Není to úplně levná krabička, vyjde na 3 999 Kč, ale v ceně je i první senzor pro chytrou domácnost a tím je dveřní senzor. Pokud se vám cena zdá vysoká, tak počítejte s tím, že jiný systém pro chytrou domácnost není o moc levnější a za slušný wi-fi router také zaplatíte minimálně 1 000 korun, spíš ale víc. Ale opět opakujeme, je to jen příklad, dnes řešíme hlavně připojení. Více o SmartBoxu se dozvíte zde a třeba o chytrém zámku, který k němu můžete připojit, zase tady.

V rámci domácí wi-fi sítě a nebo i přes kabely, pokud máte doma udělané rozvody, připojíte většinu přístrojů pro chytrou domácnost. Ať už chytrou televizi nebo chladničku, ale i různé senzory, chytré žárovky, zámky, kamery a další přístroje. Pokud máte dům se zahradou, tak i věci zapojené na zahradě nebo v garáži. Logicky je limitem elektrická zásuvka v dosahu, samotnou wi-fi síť můžete nastavit různými extendéry signálu nebo dalším wi-fi routerem.

Ale co když potřebujete připojit vzdálené zařízení. Třeba kameru nebo alarm na chatě, chalupě nebo externí garáži. Případně třeba senzor v autě. V těchto případech vám samozřejmě pevné domácí připojení bude k ničemu. Co s tím?

Pokud jde o chytu nebo chalupu, může být řešením mobilní pevné připojení. To je v podstatě mobilní internet, který dál distribuuje wi-fi router. Operátoři takové připojení nabízí běžně, obvykle je omezené použitím na jednom místě, nebo je zde určité omezení objemu přenesených dat, ale v řádu desítek GB. U O2 Bezdrátový internet na doma či chalupu vyjde na 499 korun za měsíc, pokud ale máte od O2 pevné připojení doma, zaplatíte jen 249 korun.

To není mnoho, ale vyplatí se opravdu jen tam, kde budete internet používat pravidelně. Pokud tedy na chatu jezdíte každý víkend, je to docela levné řešení, které nasytí i chytrá zařízení. Ale třeba v externí garáži je to zbytečně drahé a robustní řešení.

Pak budete potřebovat samostatnou SIM, ideálně předplacenou. Internet pak vyjde od 150 Kč měsíčně za 500 MB dat, pokud budete potřebovat víc, tak za dvojnásobnou částku dostanete 1,5 GB dat. To už s jistotou stačí i na přenášení obrazu z kamery.

Ale operátoři mají i profesionální řešení. Pokud byste potřebovali připojit zařízení přes sítě NB-LTE, Sigfox nebo LoRa, tak si budete muset zajít pro konkrétní řešení k operátorovi. Zatím to je primárně firemní řešení, ale jistě se domluvíte. U O2 je pak k dispozici i tarifní SIM pro internet věcí přes klasickou mobilní síť, která se jmenuje O2 Machine. Základní cena je 60 korun měsíčně, v kterých je 1 MB dat, maximem je 600 korun měsíčně za neomezená data. Pozor, ceny jsou bez daně, opět je to primárně firemní řešení. K základnímu tarifu si pak můžete připlácet data po balíčcích. 10 MB vyjde na 30 korun, 500 na 165 korun. Dokonce v nabídce najdete i tarif pro ovládání zařízení přes SMS. Vypadá to draze, ale pro dálkové ovládání internetu věcí to většinou stačí.

Pokud čekáte nějaký závěr, tak naše rada zní, přemýšlejte o chytré domácnosti nebo internetu věcí komplexně. Průběžné lepení vyjde draze a často je velmi komplikované. A především, rozhodně se běžte poradit k operátorovi, ať už je to kterýkoliv. Jistě pro vás najde řešení a při kumulaci služeb pravděpodobně hodně ušetříte.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny