Rakeťák to dokázal. Elon Musk má nejsilnější raketu současnosti

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Byla to famózní podívaná. První start rakety Falcon Heavy se povedl. Největší a nejsilnější současná raketa dokáže vyslat na nízkou orbitu 64 tun materiálu, na geostacionární dráhu 22 tun a při cestě k Marsu vynese 16 tun nákladu. Při prvním pokusu nesla raketa jen balast, ale hodně zajímavý. Na eliptickou dráhu okolo slunce vyslala Teslu Roadster. A stálo to za to!

Na výše uvedeném by asi nebylo nic až tak zázračného, protože tu už byla jedna silnější raketa a to dokonce před 50 lety. Jmenovala se Saturn V a podílela se na úspěšném americkém měsíčním programu Apollo. Saturn V dokázal na nízkou orbitu vynést dokonce 140 tun. Jenže to byl státní program americké agentury NASA, Falcon Heavy je raketa soukromé firmy SpaceX. A navíc se Falcon Heavy dokáže vrátit zpět na zem a poté opět letět do vesmíru. A to až desetkrát.

Ano, jsme svědky revoluce v kosmickém programu. Premiantem není americká nebo ruská státní agentura, ale je to soukromá firma. SpaceX je pouze 16 let a stojí za ní vizionář Elon Musk. To jméno jistě znáte, Elon má na svědomí (nikoliv však sám) úspěšný platební systém PayPal a také automobilku Tesla. Proto ten roadster ve vesmíru. Ale zajímají ho i jiné věci, vymýšlí tunely pro rychlejší dopravu, zajímá se o obnovitelné zdroje a tak dále. Dnes asi není na světě nikdo, kdo by měl tak široký záběr.

Koncept SpaceX je jednoduchý, její rakety jsou znovu použitelné. Umí se vrátit na zem a přistát na předem určené místo. V případě úterního startu Falconu Heavy se to podařilo částečně. Dvě boční rakety přistály synchronizovaně naprosto přesně, až to vypadalo jako animace z dalekého sci-fi. Prostě paráda. Hlavní raketa měla přistát na plošině na moři, ale jeden z brzdících motorů se nezažehl, takže raketa dostatečně nezpomalila a netrefila se o několik desítek metrů.

Přesto může Elon Musk slavit. Start sledoval celý svět, záběry z kabrioletu ve vesmíru jsou fantastické (podívejte se na video) a synchronizované přistání bočních raket jakbysmet. Radost mohou mít i firmy, které potřebují vyslat do vesmíru satelity. Jestli se vše povede, mohla by cena vynesení klesnout o desítky procent. A konkurence má co dělat.

Více se dočtete:

Technet – Kabriolet je ve vesmíru. Největší raketa světa odstartovala úspěšně
Kosmonautix – Falcon Heavy na startu!

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny