Xiaomi má vlastního robopsa, jenže k čemu?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Novinka od Xiaomi není smartphone, ani fitness náramek nebo hodinky. Je to robotický pes, až nápadně podobný tomu od amerického výrobce Boston Dynamics. Model od Xiaomi však stojí nepatrný zlomek ceny toho amerického.

Robopes s názvem CyberDog je novým přírůstkem do už tak hodně masivního portfolia výrobce Xiaomi. Ten jej prezentuje jako zařízení na otevřené platformě s nesčetnými možnostmi využití. Jaké konkrétně to jsou však výrobce nezmiňuje.

Spoustu lidí nejspíše trkne, že CyberDog je v podstatě kopií Spota, robotického psa od americké firmy Boston Dynamics, která jej teprve nedávno uvedla do prodeje za astronomickou částku 74 500 amerických dolarů, tedy asi 1,6 milionu korun. Model od Xiaomi má ovšem stát pouhých 1 540 dolarů (asi 33,5 tisíce korun). Přitom má být v několika aspektech dokonce i lepší.

CyberDog kupříkladu Spota „předběhne“ se svou maximální rychlostí běhu 3,2 m/s. Stejně jako Spot umí třeba skok saltem a uveze i drobnější náklad do váhy 3 kilogramů. Stejně jako Spot, i CyberDog je vybavený sérií senzorů, které mu umožní zkoumat okolní terén a vytvářet z něj 3D mapy. Stejně tak dovolí majiteli nahlédnout do okolí na dálku prostřednictví jedné z mnoha širokoúhlých kamer, kterými je osazený.

Robopes od Xiaomi však umí být i lidským společníkem: poslouchá na pokyny, umí majitele sledovat a přijímá pokyny i ze smartphonu. CyberDog disponuje celkem třemi USB-C a jedním HDMI portem, což podle Xiaomi zajišťuje možnost jej do budoucna rozšířit o další moduly.

Xiaomi chce robopsa vyrobit pouze v omezeném množství 1 000 kusů, které nabídne primárně na domácím trhu. Kdy se tak stane zatím nevíme.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny