Levným on-line nákupům z Číny se blíží konec

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ráj drobností za pár kaček, to jsou mnohé čínské e-shopy, které ochotně zašlou zboží i do Česka. Většinou zdarma, i když to trvá týdny i měsíce. Ale tomu bude brzo konec.

Od roku 2021 přestane platit evropské nařízení, které umožňuje přijímat obchodní balíčky ze zemí mimo Evropskou unii bez zaplacení DPH. Tato výjimka platí pro zboží do 22 euro, tedy asi 560 korun. Pokud je zásilka včetně poštovného dražší, už se DPH platit musí a pokud cena přesáhne 150 euro (3 800 korun), je potřeba zaplatit i clo, pokud je na komoditu stanoveno. Výjimkou jsou zásilky neobchodní povahy, kde se neplatí daň do hodnoty 45 euro, tedy asi 1 150 korun. Ale pozor na to, soukromá zásilka by měla být soukromá.

Při současné praxi, kdy jsou přepravci a celnici zaplaveni miliony balíčků, se stane, že projde i dražší zásilka bez placení daně. Spoléhat na to ale nemůžeme. A od roku 2021 to už nebude možné. Dnes mnoha lidem víc vadí poplatky za celní řízení, než samotný placení daně. Příklad, u věci za 30 euro by DPH bylo 160 korun, ale na poplatcích je potřeba přepravcům zaplatit dalších 200 nebo více korun. Přesná pravidla jsou přehledně a detailně popsána třeba zde na Měšci.

Co se stane za tři roky, je otázkou. Je pravděpodobné, že zájem Evropanů nakupovat on-line v Číně notně opadne. S tím už tamní obchody počítají a začínají budovat sklady v EU, odkud budou distribuovat zboží proclené a zdaněné. Což ostatně dělají už dnes a zájem zákazníků je značný, protože je zboží sice o něco dražší, ale zase ho domů dostanou za pár dnů. Problémem je jen filtrování zboží z EU skladů, což většinou moc nebo vůbec nejde.

Druhou možností je usnadnění vybírání celních poplatků, tak, aby vše šlo udělat on-line bez prostředníků. A nebo třeba složenkou. Jen se obáváme, že zrovna česká státní správa v tomto směru nebude dostatečně pružná.

Radost z toho mají místní obchodníci s elektronikou, kteří se těší na menší konkurenci. Jenže se musí připravit na výše zmíněný nástup čínských gigantů. Třeba Alibaba (tudíž populární Aliexpress.com) buduje sklad u Prahy. A začne doručovat po Česku.

V nejbližší době se ale nic nemění, zatím můžete objednávat z Číny dle libosti a doufat, že obchodník u dražšího zboží ve faktuře cenu podstřelí a že na české celnici to projde. Prý se takto dají kupovat i levnější smartphony, které se ale zcela jistě do sumy 22 euro nevejdou.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny