Vyznejte se v řešeních pro chytrou domácnost. Dobrý základ seženete i u nás

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Svět chytré domácnosti je plný tisícovek různých zařízení od nepřeberného množství výrobců. Ne vždy je snadné, aby se tato zařízení vzájemně domluvila, ale existují celé ekosystémy, které dávají uživateli určitou jistotu funkčnosti.

Různých přístrojů, které můžete zapojit do své chytré domácnosti, je snad nekonečná řada. Vždyť chytrý dovede dnes být snad každý kus domácí elektroniky, od toustovače po lednici a od žárovek po televizory. Aby to vše dohromady pracovalo, jak má, existují samozřejmě různé standardy a protokoly, které různá zařízení podporují. A také se umí zapojit do ekosystémů, které budují některé firmy, jež si vzaly chytrou domácnost za svou.

Otázka chytré domácnosti se vlastně pro většinu uživatelů zjednodušuje na to najít vhodnou „centrálu“, skrze kterou půjde chytrou domácnost ovládat. Ačkoli mnohé zvládne smartphone, ten není doma vždy a proto je potřeba centrála jiná – která bude například smartphonu na dálku hlásit neobvyklé události.

V globálním měřítku existuje oněch základen a okolo nich postavených ekosystémů několik a pochází od známých firem v oboru chytrých zařízení. Jedním z průkopníků na tomto poli byla společnost Amazon, která jako jedna z prvních připravila vlastní hlasovou asistentku. Vyznejte se v řešeních pro chytrou domácnost. Dobrý základ seženete i u nás, jak se jmenuje, se pak zabydlela v různých zařízeních, ale především v chytrých reproduktorech Echo. Amazon pak kolem Alexy postavil celou řadu zařízení, která je schopná ovládat a skrze nástroje pro vývojáře se do jeho ekosystému mohou zapojit i přístroje dalších značek.

Podobnou taktiku zvolil o něco později i Google, jehož Google Assistant je přítomný v celé řadě jeho zařízení a samozřejmě v mobilních telefonech s Androidem. V tom tkví jeho výhoda, je daleko lépe integrován do smartphonu. Google navíc koupil před lety společnost Nest, která začala vyrábět různé chytré senzory a ovládací prvky, jako termostaty nebo požární hlásiče. Přímo od Googlu si tak dnes mohou uživatelé pořídit celou řadu chytrých zařízení, podobně jako je tomu u Amazonu. I tady platí, že podporu chytré domácnosti řízené Googlem mohou mít i tisíce (snad dokonce statisíce) různých zařízení všech možných výrobců.

Pozadu v tomto ohledu nezůstal ani Apple, který vytvořil pro chytrou domácnost takzvaný HomeKit. Tomu „šéfuje“ hlasová asistentka Siri a Apple sám vůbec jednotlivá zařízení pro chytrou domácnost nevyrábí: důležité tu je jen centrum HomePod, pak se opět mohou připojovat zařízení všemožných značek.

Tato řešení mají ovšem v našich končinách jednu nevýhodu. Když nebudeme počítat to, že jejich dostupnost je u nás trochu komplikovanější, potíží je především jazyková bariéra. Hlasové ovládání, které je téměř nutností, totiž probíhá pouze v Angličtině. Pravda, když si vše uživatel nastaví, nemusí vlastně hlasové ovládání moc potřebovat, ale pak je otázkou, proč si pořizovat chytrý reproduktor (nebo v případě Googlu teď i chytrý displej Home Hub).

V Česku se nad touto otázkou zamysleli u operátora O2 a připravili vlastní řešení pro chytrou domácnost. Jmenuje se Smart Box a je to v základu chytrý wi-fi router, který sám o sobě uživatelé jistě ocení. Podmínkou ale je stát se zákazníkem O2.

O Smart Boxu jsme psali zde:
Smart Box je chytrá domácnost od O2
Otvírejte si dveře mobilem. S O2 je to hračka

Router má moderní design a také moderní ovládací rozhraní, včetně aplikace pro mobilní telefon. Naše zkušenosti s ním jsou velmi pozitivní: Smart Box má výborné pokrytí domácnosti signálem wi-fi, dobře se dovede vyhnout zarušeným pásmům a tak doma poskytuje skutečně rychlé wi-fi připojení k internetu.

Ke Smart Boxu si pak mohou uživatelé přikoupit různé další doplňkové přístroje, které budou tvořit páteř chytré domácnosti. Pravda, Smart Box zatím nenabízí tak širokou kompatibilitu s tisícovkami zařízení a jistotou jsou jen ta, která k němu O2 nabízí, ale pro základní funkčnost chytré domácnosti to bude stačit.

Momentálně jsou v nabídce senzory na okno a dveře (jeden je ve standardním balení), detektor kouře, chytrá zásuvka, detektor pohybu, detektor zaplavení, chytrá termostatická hlavice na radiátor topení nebo chytrý zámek. Chybí toho vcelku dost, třeba chytré termostaty, jako má Google u Nestu , ale to, co O2 nabízí vypadá jednoduše a funkčně. A dá se to implementovat do domácnosti kdykoli.

Celé to má ale přeci jen drobný háček: krom toho, že si uživatel musí zakoupit celou řadu někdy ne úplně levných zařízení, ještě bude za fungování celé chytré domácnosti platit měsíční poplatky: 49 korun měsíčně za každou ze tří oblastí. Těmi jsou zabezpečené, hlášení rizik a ovládání telefonem přes mobilní aplikaci. Celkem tedy 147 korun měsíčně, pokud chcete mít opravdu komplexní chytrou domácnost a chcete ji mít pod kontrolou.

O2 zatím není pod tlakem vyspělejší zahraniční konkurence, tak uvidíme, jak se operátor zachová časem, zatím ale jeho nabídka osloví asi jen omezený okruh zájemců.

Kde se dozvíte víc

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny