Apple přepsal definici malého telefonu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Úhlopříčka obrazovek smartphonů se každým rokem zvětšuje na úkor tenčících se rámečků. Nejnovější kompaktní model od Applu definitivně ukončil éru smartphonů s malým displejem.

Pamatujeme si celkem živě na dobu, kdy jsme obdivovali smartphony s třípalcovými displeji, které se zdály být oproti těm u původních „hloupých“ mobilů pořádně velké. V této éře se zároveň objevovaly i modely s úhlopříčkou okolo čtyř palců, které působily přímo giganticky.

Situace se opakovala ve chvíli, kdy se čtyřpalcové obrazovky staly normou, a obříky se staly pěti-, pětiapůlpalcové modely. Ale i pět palců postupem času začalo být vnímáno jako celkem normální rozměr a jako přerostlé plácačky jsme začali nazývat šestipalcové smartphony. No a dnes jsme už v době, kdy model s šestipalcovou obrazovkou se vlastně vůbec nemusí zdát veliký. Ale ty sedmipalcové modely, to jsou hrozná „pádla“…

Zcela jistě se ale dočkáme i doby, kdy sedm palců bude vlastně obvyklou záležitostí, i když už asi s pomocí ohebných obrazovek. Trendy se zkrátka mění a netroufáme si tipnout, jaký rozměr displeje bude normální za pět, deset let. Jenže co se s rostoucími úhlopříčkami posouvá je i naše vnímání toho, co bychom nazvali jako „kompaktní model“.

Ještě donedávna měl leckterý příznivec Applu v kapse model SE z roku 2016, který měl čtyřpalcovou obrazovku. Ačkoliv se už před těmi čtyřmi lety zdál jako drobeček, vnímání kompaktních smartphonů bylo nastaveno tak, že se nachází někde v hranici mezi čtyřmi a pěti palci úhlopříčky displeje. Jenže nový iPhone SE má 4,7palcový displej, a ještě navíc v těle s poměrně tlustými rámečky, které tak není o moc menší, než třeba model iPhone 11 Pro s 5,8palcovou obrazovkou.

Nic menšího přitom aktuálně už na trhu není. Tím pádem se definitivně proměnila definice malého, kompaktního smartphonu. V roce 2020 už to tak není „čtyři až pět palců“, nýbrž „pět až šest palců“. Cokoliv pod šest palců se v dnešní produkci, kde jsou 6,5palcové modely naprosto běžné, dá považovat jako kompaktní smartphone.

Světlem na konci tunelu pro ty, co se odmítají smířit s takto přerostlými modely je však nepochybně kategorie ohebných modelů, které zatím sice ještě jsou záležitostí pro bohaté, ovšem za pár let už to platit nemusí. Pěkným příkladem je třeba Samsung Galaxy Z Flip, který sice má 6,7palcový displej, jenže když jej přeložíte v půl, rázem se vám takový telefon v kapse u kalhot ztratí. Nezoufejme proto a doufejme, že časem budeme třeba moci všechny ty šílené rozměry třeba dělit dvěma, možná i třemi.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny