Tabletům skoro odzvonilo. Drží je naživu jen napodobování notebooků

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nový tablet od Samsungu, model Tab S4, dává vědět, že segment tabletů ještě neumřel. Jak? Maskuje se jako notebook.

Pryč jsou doby, kdy Apple se vší slávou představoval nové iPady, kdy se do obchodů valily stovky různých modelů čínské produkce a do tohoto odvětví přispívali svou trochu třeba i výrobci jako Sony, který měl elegantní a prémiové modely. Dnes jsou tablety okrajovou záležitostí z několika prostých důvodů.

V první řadě se neustále zvětšuje úhlopříčka telefonů, které do jisté míry vytlačily segment malých tabletů. Ještě před pár lety i výrobci jako Samsung vyráběli sedmipalcové modely, které v době, kdy se ještě nehrálo na štíhlé rámečky skutečně byly příliš velké na to, aby se daly označit jako tablet. Dnes je však jiná doba a díky neustále zmenšujícím se rámečkům už ani mobil s úhlopříčkou 6,4 palce (např. model Galaxy Note 9) nepovažujeme ani zdaleka za tablet. Ačkoliv mu chybí jen pár desetin palce do původní hranice u malých tabletů, díky malým rámečkům ho pořád pohodlně strčíme do kapsy.

Druhým důvodem jsou pak dostupnější a hlavně lehčí a štíhlejší notebooky, které zase naopak spíše ubírají zájemce o prémiové tablety. Proč si kupovat tablet za 20 tisíc, když za stejné peníze můžete mít například notebook od Dellu s 13palcovým dotykovým Full HD displejem, který se dá překlopit dozadu a fungovat tak v podstatě jako tablet, navíc s výkonným procesorem Intel i7 8. generace a 256GB SSD diskem?

A tak to právě Samsung zkouší tak trochu stylem „od každého trochu“. Jeho novinka má veskrze prémiové parametry – 10,5 palcový displej s (relativně) tenkými rámečky a vysokým rozlišením 2 560 x 1 600 pixelů, jedním z nejvýkonnějších mobilních procesorů Snapdragon 835 a 4 GB operační paměti. dostupným s až 256GB úložištěm rozšiřitelným o paměťové karty. Má dokonce i 13MPix zadní fotoaparát, pokud jste náhodou turista z Asie.

Jako hlavní tahák však ani takto prémiové parametry samy o sobě příliš nefungují, obzvlášť když se jedná o zařízení za 20 tisíc v LTE verzi. Samsung se proto soustředil na funkci zvanou DeX, kterou známe od prémiových telefonů řady Galaxy S a Note. Přímo v tabletu je možnost aktivovat rozhraní, které připomíná právě klasická stolní Windows. Z běžného Androidu tak rázem máte klasický počítač s plochou s ikonami, složkami a statusovým řádkem s přehledem spuštěných aplikací. Ty otevíráte v oknech, můžete pracovat s více okny zároveň… znáte to.

Speciální kryt, který dostanete při předobjednávce zdarma, má v sobě zabudovanou mechanickou qwerty klávesnici, do které se tablet „zacvakne“ a najednou dokonce i vzhledem připomíná notebook. A pak už jen stačí připojit přes bluetooth myš. Pořád to sice není klasický notebook, ale snaha se cení. A ono to vlastně i má smysl. Pokud se spokojíte s prohlížečem internetu, sadou kancelářských programů, jednoduchým editorem fotografií a správcem souborů, pak má Tab S4 nespornou výhodu v tom, že je pořád výrazně kompaktnější, než nejtenčí notebooky současnosti.

Narazíte sice na to, že nad rámec základní výše zmíněné aplikační výbavy pořád spíše chybí pestřejší výběr programů, ale i v oné simplicitě je kouzlo. Pořád ale váháme nad tím, zda není zkrátka vhodnější a i uživatelsky přívětivější si koupit za 20 tisíc právě notebook s Windows. A když se vám opravdu poštěstí na nějakou slevu, pak za 20 tisíc seženete i ten úplně nejlevnější Macbook.

Suma sumárum, pokud je pro vás kompaktnost nade vše a stačí vám k práci Word a prohlížeč internetu. Samsung Tab S4 je překvapivě zajímavou volbou. Na bonus navíc dostanete prémiový Android tablet, na kterém si pustíte nějaký ten film či zahrajete třeba Hearthstone. V balení máte navíc i elektronické pero, takže i grafici si přijdou na své (ovšem pouze právě v klasickém Android režimu). Komukoliv jinému však říkáme, že si vystačí s mobilem a nebo naopak s klasickým notebookem.

Kde se dozvíte víc

Samsung představil letní novinky, tablety Galaxy Tab S4 s perem S Pen a Tab A 10.5

MobilMania

První pohled na pracovní tablet Samsung Galaxy Tab S4

Mobilenet

Samsung má tablet s integrovanou počítačovou krabičkou. Umí toho hodně

Mobil.iDNES.cz

Samsung Tab S4 (oficiální produktová stránka)

Samsung

 

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny