Samsung ukázal svůj nejvybavenější, nejvýkonnější a nejdražší smartphone

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Samsung ve světové premiéře ukázal v New Yorku svůj nejlepší smartphone Note 9. V rámci značky se telefon může pochlubit několika nej. Je nejvybavenější, nejvýkonnější a také za něj zaplatíte nejvíc peněz.

Řada Note je pro Samsung docela důležitá. Asi ne tolik po stránce prodejů, na to je to příliš specifický model, ale spíš po stránce prestiže. Je to od počátku originál, který v počátku překvapivě přesně predikoval budoucí vzhled smartphonů. Jenže to bylo v roce 2011 a do dnešních dnů se Note zapsal i jako největší průšvih v dějinách mobilů. Sedmička v roce 2016 vybouchla a to doslova. Výrobce musel stáhnout všechny prodané kusy a těm, kteří ho vrátit nechtěli, ho na dálku musel umrtvit. Ale to je také už minulost.

Takže konec historického okénka, pojďme do současnosti. Note 9 je špičkový stroj, jenomže vypadá skoro stejně jako loňská osmička. A to mu může ublížit. Dobrou zprávou je, že v základu je o 1 000 korun levnější než loňský model a má samozřejmě lepší výbavu, více funkcí a také dvojnásobnou paměť 128 GB. Ovšem letos se s místem pod kapotou nešetřilo a tak je tu druhá verze telefonu a ta má hned 512 GB paměti. A to za 32 500 korun, což je nejvíc, co kdy Samsung za nějaký mobil chtěl.

Když už jsme u té paměti, tak k oněm 512 GB můžete do telefonu strčit stejně velkou paměťovku a rázem budete mít smartphone s 1 GB uživatelské paměti. Což je neuvěřitelné číslo, dělající aktuálně z Notu 9 výjimečný stroj.

Výjimečný je pak i svým perem. V letošním vydání pero komunikuje s mobilem přes Low Energy Bluetooth. V peru není baterie ale kapacitor neboli kondenzátor, který se po zasunutí do telefonu rychle (v řádu desítek sekund) nabije natolik, že můžete pero používat další desítky minut.

Pero slouží tradičně pro psaní poznámek, kreslení nebo „vyřezávání“ na displeji. To už ale uměly i starší Noty. Novinkou je, že pero můžete použít jako dálkovou spoušť foťáku a nebo jako prezentátor, tedy pro přepínání obrazů na prezentaci. Jedním stiskem dopředu, dvěma zpět. A funguje to velmi dobře.

Když už jsme u toho prezentování, to Notu 9 jde skvěle. Protože má jako první Samsung uvnitř integrovaný systém DEX. Ten už měly loňské modely S8, loňský Note 8 a letošní S9. Jenže jen jako přídavnou krabičku, za kterou jste museli zaplatit peníze navíc. Teď už stačí jen kabel (opět si ho musíte koupit, ale je to podstatně levnější) a telefon přímo připojíte k monitoru nebo k televizi. Pak v menu vyberete režim desktop a mobilní zobrazení se změní na desktopové. To využijete u vybraných aplikací, speciálně například k balíčku Office od Microsoftu.

V tomto směru je Note 9 zcela výjimečný a jiný smartphone na světě to neumí. Ale pokud se ptáte, jestli si pro něj máte jít do prodejny (zatím v předprodeji), tak se vás zeptáme, jestli potřebujete pero, obří paměť a právě rozhraní DEX. Pokud ne, kupte si Samsung S9+, který má v podstatě stejnou výbavu a podle aktuální akce ušetříte čtyři až šest tisíc korun. Ostatní výbava je totiž skoro stejná a pro běžné použití je S9+ přeci jen kompaktnější stroj.

Čímž Note 9 nekritizujeme, naopak. Je to skvělý stroj. Ale i v devátém vydání dost specifický a pro mnoho zákazníků zbytečný. Ono pero je sice hezká hračka, ale leckdo ho v praxi vytáhne jednou za týden, možná ani to ne. Ale známe i hodně lidí, kteří mají už několikátý Note a na pero nedají dopustit. A vlastně je tady ještě jedna výhoda na závěr, Note 9 má větší baterii a ostrý den provozu opravdu zvládne. U S9+ to vyjít nemusí, když si nebudete dávat pozor.

 

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny