Známe specifikace chystaného PlayStationu 5

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sony na tiskové konferenci odhalilo kompletní přehled specifikací nové generace herní konzole PlayStation, která by měla dorazit na trh na konci letošního roku. Jak si vede proti Xboxu?

KonzolePlayStation 5Xbox Series X
Procesor AMD Zen 2 (8x 3.5GHz) AMD Zen 2 (8x 3.8GHz)
GPU AMD RDNA 2 AMD RDNA 2
Výkon 10.28 TFLOPs 12 TFLOPs
Paměť16 GB GDDR6 16 GB GDDR6
Úložiště 825GB (NVMe SSD) 1TB (NVMe SSD)
Disková jednotka 4K UHD Blu-ray 4K UHD Blu-ray
Podpora 8KAnoAno
HDRAnoAno

Na první pohled žádný výrazný rozdíl? Je tomu tak, souboj nové generace konzolí bude těsnější, než jsme si mysleli. Xbox sice vede co do „hrubého výkonu“, který se počítá právě v jednotce TERAFLOP (počet operací v pohyblivé řádové čárce za sekundu), ovšem Sony zase dodává, že jeho výkon se neměří v „tradičním slova smyslu“ a že jeho údaj může tak být zavádějící. Pouze až reálné testy obou konzolí ukážou, jaká je výkonnější a s jakým rozdílem.

Na dodávkách komponent každopádně jednoznačně vyhrává společnost AMD, která oběma konkurentům dodává jak procesory, tak grafické čipy. Architekturu Zen 2 známe z notebooků a počítačů jako procesory Ryzen řady 3xxx, které v současnosti dominují žebříčky poměrů ceny a výkonu. V tomto ohledu tak konkurenčnímu Intelu zcela jasně ujel vlak. AMD dále dodá právě i grafické čipy RDNA 2.

Hodně společného mají i po stránce pamětí, 16 GB té operační je solidní hodnota a využití rychlých NVMe SSD disků zaručí, že se hry budou nahrávat jen za zlomek času, jak tomu bylo u předchozí generace s klasickými plotnovými disky. Oba modely navíc půjdou rozšířit o další SSD disk, Xbox nabídne vlastní, zato s pečlivě nastavenými parametry tak, aby byly identické s tím integrovaným, Sony naopak dá uživatelům volnou ruku s doplněním libovolného NVMe modulu, ovšem za cenu toho, že nemusí být tak rychlý, jako ten integrovaný.

Uniklé fotky prozrazují podobu nového xboxu

Ačkoliv jsme nový Xbox Series X už viděli v oficiální upoutávce, šlo jen o grafické znázornění. Teď se ovšem někomu povedlo chystanou herní konzoli vyfotit. Během vyhlašování cen Game Awards loni v prosinci jsme vůbec poprvé mohli vidět konzoli Xbox Series X, která bude hlavním modelem pro rok 2020 a také soupeřem očekávaného PlayStationu 5.

Cílový výkon obou konzolí bude 60 – 120 snímků při rozlišení 4K, ovšem obě by měly být schopné i 8K rozlišení, samozřejmě při znatelně nižší snímkové frekvenci. Je to však spíše taková pojistka do budoucna, protože v současnosti je na trhu jen minimum 8K televizí, které jsou navíc pořádně drahé.

Co se PlayStationu týče, dozvěděli jsme se ještě zásadní informaci ohledně zpětné kompatibility s předchozí generací. Nový model nabídne v tomto ohledu hned tři režimy: hry budete moci spouštět buď v plné kompatibilitě s PS4 a PS4 Pro, ovšem přesně tak, jak by je vykreslila tato konzole, tedy s omezeními co se výkonu týče. Nebude však chybět ani vylepšená kompatibilita s hardwarem pro PS5, pro kterou však musí vývojáři starší hry přizpůsobovat individuálně. Dobrou zprávou ovšem je, že na výkon PS5 bude připravená „většina důležitých PS4 her“, které tak budou na nové konzoli vypadat mnohem lépe.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny