OnePlus 6 zahodilo masku zabijáka a snaží se nevyčnívat z davu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pryč jsou ty časy, kdy bylo představení nového OnePlusu svátkem pro všechny geeky. Novinka je sice výkonná a levná, ale zároveň si ji snadno spletete s hromadou jiných top modelů.

OnePlus se po několik generací svých dřívějších modelů prezentoval jako „zabiják vlajkových lodí“, což si v podstatě i vysloužil tím, že smartphony této značky byly zpravidla levnější, přitom výborně vybavené a zároveň nastavené tak, aby vyhovovaly zejména všem nadšencům a jiným mobilním geekům. Ať už to byl dobře odladěný systém, důraz na výkon či robustnější tělo (první dvě generace), vždy se zkrátka jednalo o telefon, který si nehrál na krasavce a šel trochu vlastní cestou.

U šesté, potažmo sedmé generace (OnePlus vynechalo „smolnou“ čtyřku, počty však zvýšily „poloviční“ modely 3T a 5T) je to prakticky naopak. Jistě, stále OnePlus 6 nabízí pořádnou porci výkonu s příznivou cenou, jinak je to však naprosto tuctová vlajková loď se vším, co se od nich v roce 2018 čeká. Máme tu duální fotoaparát, vyříznutý displej, rozpoznávání obličeje, umělou inteligenci (u fotoaparátu), skleněná záda…

Kde jinde začít, než právě u displeje. Někdo to pravděpodobně čekal, jiný nad „inovací“ asi ohrnou nos. Obrazovka nového oneplusu má úhlopříčku 6,3 palce, poměr stran 19:9, rozlišení 2 280 x 1 080 pixelů a zobrazovací technologii OLED. A ano, má na horní straně výřez, ve kterém se schovává přední fotoaparát, několik senzorů a reproduktor pro hovory. Komu se to nelíbí, ten si jej jednoduše v nastaveních vypne tak, že splyne s černým pruhem, kterým systém vyplní místo po jeho stranách.

Po designové stránce je ještě vhodné zmínit umístění čtečky prstů, které je na zadní straně právě pod duálním fotoaparátem uprostřed zad. Celý zadní kryt je skleněný, bohužel však OnePlus promarnilo příležitost vybavit baterii telefonu cívkou pro bezdrátové nabíjení. Spokojit se tak budete muset s běžným 3 300mAh akumulátorem, který alespoň nabijete rychle díky technologii Dash Charge (5V při 4A). Konektorová výbava zahrnuje sluchátkový jack a USB-C port. Telefon je odolný proti drobnému pocákání vodou či používání v dešti, ale jinak jej výrobce nedoporučuje ponořovat pod vodu.

Výkon hraje u OnePlusu prim a samozřejmě tomu není letos jakkoliv jinak. O „veškerou rychlost, kterou potřebujete“ (tak zní motto tohoto modelu) se stará nejvýkonnější procesor výrobce Qualcomm, Snapdragon 845. Doplňuje jej 6 či 8 GB operační paměti v závislosti na verzi s datovým úložištěm. Nejlevnější 64GB verze má 6 GB operační paměti, dvě vybavenější varianty s 128 a 256 GB datového prostoru pak nabídnou právě 8 GB RAM.

Fotoaparát kombinuje hlavní 16 MPix snímač s optickou stabilizací a světelností f/1,7 s pomocným 20MPix fotoaparátem (f/1,7, bez stabilizace). Vedle vylepšené práci s hloubkou ostrostí a simulací „bokeh“ efektu, kterému právě vedle druhého snímače pomáhá i umělá inteligence lze také natáčet video s rozlišením 4K/60fps nebo zpomalené HD/480fps záběry. Přední 16MPix selfie kamerka umí pak rozpoznat obličej majitele a odemykat podle toho telefon.

První dojmy od MKBHD (YouTube):

Po softwarové stránce se lze těšit na jen velmi jemně upravený Android nástavbou Oxygen OS, která přidává pár jednoduchých možností navíc, např.“noční“ režim menu, možnost upravovat vzhled ikonek, ovládání gesty a další. Příznivci čistého Androidu budou tak prakticky jako doma.

Stejně jako paměťových verzí je i barevných provedení. Vybrat si můžete dvě lesklé (černá, bílá) a jednu matnou (černá). V prodeji bude novinka již za pár dní, startovací cena je sice vyšší než u předchůdce, ale stále celkem zajímavá. 6/64GB vás vyjde v přepočtu asi na 13 270 korun, 8/128 GB na 14 550 korun a 8/256 pak na asi 15 830 korun. V ceně je zahrnuto DPH i clo vzhledem k tomu, že jej lze pořídit v evropském internetovém obchodu a poštovné je navíc v takovém případě zdarma.

Kde se dozvíte víc

Bestiální výkon a inovovaný design za 13 tisíc korun. To je nové OnePlus 6

Mobilenet.cz

OnePlus 6 oficiálně představen: Velký displej, výřez a stále nízká cena

Svět Androida

Někdejší král mezi androidy už jen kopíruje trendy, ale stále se vyplatí

Mobil.iDNES.cz

Vyberte si OnePlus 6 – lesk, mat, nebo vyšperkovaná Avengers Limited Edition

Mobilmania
Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny