Užitkové auto v krabici z Ikei. Náklaďák geniálního konstruktéra míří k výrobě

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Geniální automobilový konstruktér Gordon Murray, který stojí za slavnými monoposty Formule 1 i legendárním supersportem McLaren F1, vymyslel další projekt levného auta. Ox je užitkové vozidlo, které bude levné a stavět se bude doslova na místě u zákazníka. Projekt teď míří do komerční fáze.

 

Gordon Murray – Wikipedia

In July 2007 the Gordon Murray Design consultancy was established, and released initial details regarding its upcoming T.25 (Type 25) prototype city car along with mention of a future lightweight, economical supercar project. The T25 will be smaller than a Smart Fortwo.

Konstruktérský génius Gordon Murray se už nějakou dobu nevěnuje jen extrémním drahým konstrukcím. Naopak, už hezkých pár let pracuje na vývoji levných dopravních prostředků, které mají pomoci s vyřešením problémů mobility v nejzazších koutech světa. Jeho malá vozidla T25 a T27 měla například vyřešit problém s přeplněnými ulicemi měst a projekt snad pomalu spěje ke komerční fázi, když japonská Yamaha slibuje výrobu vozu dle speciálního Murrayho výrobního procesu iStream na rok 2019.

Murray má ale i další projekt. Jmenuje se Ox a řeší naopak mobilitu v odlehlých částech světa. Ox je jednoduchý užitkový automobil, který má být levný, robustní a má ho jít postavit téměř kdekoli. Krom jednoduché konstrukce je totiž auto vyrobeno tak, že jej doslova a do písmene zle „zabalit“ do ploché krabice, což je tradiční vlastnost nábytkového domu Ikea.

 

THE OX * OX Global Vehicle Trust

No need for 4-wheel drive Four-wheel-drive systems add weight, complexity and cost to a vehicle. They also reduce ground clearance and increase tyre wear and fuel consumption. Through clever and innovative design the two-wheel-drive OX has most of the attributes of a four-wheel-drive vehicle, but without the compromises.

I v tomto případě jde o úsporu nákladů při přepravě. Vozů Ox složených v ploché krabici (a s motorem a převodovkou ve zvláštní krabici vedle) se do klasického čtyřicetistopého (dlouhého) přepravního kontejneru vejde šest. Kdyby auto bylo sestavené, vejdou se do kontejneru dvě. Na místě určení pak průměrně zkušená trojice mechaniků složí auto dohromady za pouhých 12 hodin.

 

Kontejner – Wikipedie

Kontejner je standardizovaná přepravní jednotka, která se používá v intermodální dopravě, především s využitím lodní, železniční a silniční dopravy. Jedná se o velkou, pevnou a uzavřenou přepravku technicky uzpůsobenou ke stohování do několika vrstev nad sebou.

Projekt Ox teď za podpory petrolejářského gigantu Shell míří ke komerční fázi. Firma zadala výrobu předprodukčních prototypů a ty mají být testovány v odlehlých částech Indie. Zatím tedy není stoprocentně jisté, jestli se nakonec dostane Ox do výroby, ale šance se výrazně zvyšují.

A pokud Ox uspěje, bude to možná i jeden z nástrojů pro návrat Murrayho i k projektům pro nadšence do exkluzivních sportovních aut: pod označením One Formula chystá totiž nový supersport.

Kde se dozvíte víc

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny