Dopadne Huawei jako ZTE? Dostane od Američanů ultimátum?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Huawei je pod velkým tlakem. Útočí na něj skoro celý západní svět. O Huawei se mluví v médiích skoro každý den. Jindy by to pro firmu bylo skvělé, ale aktuální situace pro Huawei není komfortní. Co komfortní, Huawei hraje o život.

Nebudeme opakovat vše, co se okolo firmy šustlo, věnovali jsme se tomu už před Vánoci v tomto článku. Situace je taková, že Huawei má zavřené dveře do USA, vyřazují ho ze zakázek v Evropě (včetně Česka na nový daňový portál) i jinde po světě, dcera zakladatele je v podstatě v domácím vězení v Kanadě a klepe se, jestli ji vydají do USA. Huawei krizové PR neumí a tak může sčítat ztráty. I když veřejně deklamuje, že se mu daří jako nikdy před tím. Co by ale taky měl říkat jiného.

Vraťme se však do jara loňského roku, k jiné čínsko-americké kauze. Tehdy šlo o ZTE a nikoliv o šmírování, ale o porušení embarga na vývoz zařízení do Severní Koreje. Huawei asi má i v tomto směru máslo na hlavě, ale to teď není podstatné. Podstatné je, co se stalo s ZTE. Američané na firmu uvalili embargo. To bylo pro ZTE velmi nepříjemné, v USA na rozdíl od Huaweie fungují, ale asi by to značka přežila.

Co by však ZTE nepřežilo, bylo uvalené embargo na licence amerických technologií. Tedy technologií, na které patenty drží americké firmy. A to je v telekomunikacích pořádný oříšek. Prakticky hrozil bankrot ZTE. Firma ustoupila, nakonec se spor urovnal, ale jistě to firmu stálo hodně peněz.

A teď je otázkou, zda stejný postup nakonec Američané neuplatní i na Huawei. Což by bylo pro firmu smrtící, třeba výrobu mobilů by mohl Huawei rovnou odpískat. Snad jen pirátsky pro domácí trh, ale spíš nikoliv.

Je zde ještě jedna zajímavost. Čínská vláda samozřejmě za ZTE bojovala, ale zdaleka nikoliv tak intenzivně, jak se nyní snaží bránit Huawei. Logicky, Huawei je mnohem důležitější firma než ZTE. A dost možná je Huawei mnohem blíž čínské vládě než jeho domácí konkurent. Ale to jsou jen spekulace, obě firmy jsou papírově nezávislé, na rozdíl třeba od značky Hisense (TV prodává i  u nás, mobily nikoliv), která je státní. To jen pro zajímavost.

V rámci obranných čínských opatření například v reakci na zadržení dcery zakladatele v Kanadě začala Čína zatýkat kanadské občany v Číně. Prostě je to už hodně vysoká hra. A případné embargo by ji ještě výrazně eskalovalo. Co by se pak stalo, to je ve hvězdách. Ale bylo by to velké. Hodně velké.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny