Chceme zpátky zápisníky, stěžují si uživatelé Samsungu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

V internetové petici se ozvalo přes 38 tisíc zájemců o novou generaci série Samsung Galaxy Note, která ovšem letos nebude. Její příznivci však doufají, že výrobce příští rok názor změní.

Letošní letní premiéru Samsungu provázela odlišná řada smartphonů, než na jakou jsme doposud byli zvyklí. Léto totiž vždy patřilo řadě Galaxy Note, ta se však z portfolia výrobce zcela vytratila na úkor ohebných novinek: Galaxy Z Fold 3 a Z Flip 3. Zejména onen větší model si vypůjčil klíčovou vlastnost řady Note, tedy elektronické pero S Pen a v podstatě ji tak nahradil.

Určité náznaky zde byly už na začátku roku, kdy stejnou vlastností výrobce vybavil i špičkový model S21 Ultra. Následně se obavy příznivců řady Galaxy Note naplnily právě s letní premiérou, kde by se za normálních okolností objevily modely řady Note 21. Ty však zřejmě ani neexistují a není ani jasné, jaké má s řadou výrobce další plány.

Sign the Petition

The Galaxy Note lineup of smartphones is loved by millions of fans around the world, and they were pretty disappointed when Samsung said it wouldn’t be launching a new Note flagship in 2021, partly because of the chip shortage that has gripped the industry.

V reakci na to se objevila internetová petice na serveru Change.org, kde příznivci řady Galaxy Note vyzývají Samsung, aby na nový top model nezapomněl alespoň příští rok. Dokonce zacházejí ve své fantazii až tak daleko, že žádají, aby novými Noty výrobce nahradil řadu Galaxy S, a nebo ji alespoň ob rok střídal.

Za peticí stojí portál SamMobile, který se svou náklonností k produktům značky Samsung netají už ve svém názvu. Doteď ji podepsalo přes 38 tisíc lidí, což sice nestačí na původní záměr s 50 tisíci podpisy, i tak je to úctyhodné číslo.

Konec série Galaxy Note je výsledkem vícero faktorů. V první řadě je to zkrátka obchodní rozhodnutí Samsungu, který vidí větší potenciál v ohebných modelech a rozhodl se je tedy upřednostnit. Zároveň tu jsou také poměrně nepříznivá čísla z loňského roku, kdy se poslední modely této řady neprodávaly zdaleka tak dobře, jak by výrobce čekal. To je zase provázané s celosvětovou pandemií, kdy se smartphonovému trhu nedařilo obecně.

Nové Noty by navíc ještě zhoršily situaci s čipy, kterých je už tak nedostatek a Samsung proto zkrátka musí vybírat, na které telefony se s čipy dostane a na které ne. Kvůli tomu třeba také stále čekáme na model S21 FE, o kterém se rovněž mluví ve spojitosti s nedostatkem čipů – za normálních okolností bysme pravděpodobně jeho premiéru již měli za sebou. Ale zatím o něm ze strany výrobce nepadlo ani slovo.

Samozřejmě to všechno neznamená, že je s řadou Galaxy Note úplný konec. To koneckonců nepotvrdil ani sám Samsung. Naopak se předpokládá, že se Samsung skutečně k řadě ještě vrátí, byť možná v jiné formě, než jakou bychom předpokládali. Nabízí se tak třeba levnější varianta po vzoru modelu Note 10 Lite, nebo například FE model. Na ně si však nejspíše budeme muset ještě počkat.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny