Toužíte o elektromobilitě? Začněte u moravské elektromotorky

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ani my v redakci jsme donedávna netušili, že se v Česku dělají elektrické motorky. Ale dělají a jsou ve světě docela populární. Kuberg je firma od Nového Jičína a ve světě je asi známější než v našich končinách.

Kuberg založil motocyklový nadšenec Michal Kubánek a prapůvodně hledal vhodnou motorku pro svou dceru a v nabídce strojů se spalovacím motorem nic vhodného nenašel. Takže začal s dětskými stroji a dopracoval se až k motorkám pro dospělé. Aktuálně má Kuberg v nabídce tři dětské modelové řady a dvě pro dospělé.

Všechny modely patří do kategorie dirt biků, tedy krosových motorek do terénu, respektive univerzálních strojů. Základním dospělým modelem je Freerider a novinkou je model Challenger, který se začne prodávat do konce letošního roku.

Freerider existuje i ve variantě silniční homologace, takže s ním můžete na silnice. Základní varianta vyjde asi na 115 000 korun a koupit si jí můžete třeba v Alze nebo přímo u výrobce. Dětské modely jsou výrazně levnější, stojí od 35 000 korun výše.

Pokud si myslíte, že elektrická motorka musí být kvůli bateriím velká a těžká, tak jste na velkém omylu. Freerider má hmotnost jen 36 kilogramů, což není o moc víc než kolik váží elektrokolo. Konstrukce je vlastní a Kuberg se chlubí, že jsou asi jediná firma, která si stroj produkuje kompletně sama, z vlastních dílů. Samozřejmě s výjimkou součástek, které dělají velcí výrobci. Ale motor, baterie (články firma odebírá), rám a další detaily jsou vlastní produkt Kubergu.

Freerider má maximální výkon 8 kW, což se zdá málo, ale z recenzí nadšených uživatelů z celého světa je to dost na hodně zábavy. Baterie vystačí na hodinu jízdy v terénu na plný plyn, což tvrdí výrobce a potvrzují uživatelé. Nabití je otázkou dvou až dvou a půl hodiny, stačí běžná zásuvka. Maximální rychlost je 55 kilometrů za hodinu, což ale pro jízdu v terénu stačí. Baterii ale můžete mít rezervní a jen ji přehodit. Navíc lze motorky ovládat přes mobilní aplikaci.

Recenze zákazníků, včetně náročných klientů z Kalifornie, jsou velmi pozitivní. V kostce, v Kubergu ví, co dělají a motorky fungují výborně. Jsou spolehlivé, technické údaje odpovídají realitě. Tak třeba je taky někdy vyzkoušíme.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny