Jablko za 500 dolarů. Vítejte v USA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Je to bláznivý příběh, ale když se z něj poučíte, můžete si ušetřit spoustu starostí a peněz. A ne, tentokrát nebude řeč o nakousnutém jablku, tedy nějakém výtvoru společnosti Apple.

Crystal Tadlock byla v Paříži a zpět domů letěla se společností Delta. Mířila do Denveru, ale transatlantický let mířil do Minneapolis, kde měla Crystal přestoupit na další let. Společnost Delta dávala na letu občerstvení, jehož součástí bylo i jablko. Dokonce zabalené v sáčku s logem letecké společnosti.

Jenže Crystal si ho nesnědla v letadle a chtěla si ho vzít na další let (který byl, jak je v USA obvyklé) bez bezplatného občerstvení. Jenže jablko neuvedla v celním prohlášení a celníci v Minneapolisu jablko při prohlídce našli. A jak je obvyklé, američtí celníci nediskutují a konají. Crystal dostala pokutu 500 dolarů za nenahlášený dovoz zemědělského produktu do USA.

Je to bizarní příběh, který bychom mohli ukončit tím, že úředníci často nemají slitování. Jenže to by byla škoda a proto přidáme pár rad. Pokud cestujete do USA nebo třeba do Austrálie, tak si dávejte extrémní pozor na to, co do země dovážíte. A nejde o elektroniku, ta – pokud nejde o obchodní dovoz – nikoho nezajímá. Dokonce i limit na dovoz hotovosti je vcelku benevolentní, do USA můžete přivézt bez nahlášení v hotovosti až 10 000 dolarů nebo ekvivalent v cizí měně.

Obě země si velmi hlídají dovoz potravin. A to především čerstvých potravin jako jsou ovoce, zelenina nebo maso. Dokonce je zajímá, jestli jste před cestou nepřišli do kontaktu s hospodářskými zvířaty. Ono to dává smysl, jsou to jiné kontinenty a zavlečení invazních druhů může mít na tamní faunu a flóru likvidační dopad. Taková Austrálie může vyprávět, stačí králíci, kteří nemají přirozené nepřátele. A ono se to nezdá, jablko má jadérka a z těch může vyrůst strom. Ano, je to extrémní varianta, ale prostě taková jsou pravidla.

Méně striktní jsou celní předpisy nad zpracovanými produkty, takže třeba vánoční cukroví nebo lahev Becherovky projdou, ale vždy je musíte ohlásit v celní deklaraci. Ona by Crystal také neplatila pokutu, kdyby ono jablko nahlásila. Možná by ho musela odevzdat k likvidaci, ale ušetřila by dost peněz.

A pozor, celní kontroly zemědělských produktů existují i mezi jednotlivými státy v USA. Ne všude, ale třeba mezi Kalifornií a okolními státy na ně narazíte na hlavních silničních tazích. Kontrolou procházejí primárně nákladní auta, ale celníci mohou zastavit i osobák a vyptávat se, co vezete. A opět, nic nezatajujte, raději se přiznejte. Většinou se nic nestane a jedete dál. Ale kdyby vám v kufru našli něco, co jste zatajili, máte problém, který může stát dost peněz.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny