Nudíte se? Pořiďte si pořádného robota

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ne, robotické hračky vám vnucovat nebudeme. Jsou sice chvíli zábavné, ale to je tak všechno. My vám nabídneme rovnou robotické partnery.

A k čemu vám budou? No, vlastně asi k ničemu. Pokud si tedy nepotrpíte na to, že když si půjdete zaběhat v parku, tak vás bude doprovázet robot jak z hvězdných válek. A nebo když si budete doma připadat sami, tak si můžete poslat robopsa pro pivo. A on to zvládne i v několikapatrovém baráku.

Teď vážně, takové roboty si nekoupíte, takže budete muset zůstat u svého psíka Sony Aibo (o nové generaci píšou na Technetu). Ale existují. Vyvíjí je společnost Boston Dynamics a o jednom z nich, čtyřnohém Spot Mini, jsme už psali začátkem roku. Tenkrát si Spot Mini uměl otevřít a podržet dveře. Teď se předvedl, jak umí chodit do a ze schodů.

Oboje to jsou schopnosti, které sice na první pohled nevypadají nějak extra zajímavě, ale v rámci autonomních robotů je to jako atletický světový rekord. Není to obvyklé a nestává se to často. Vývoj Spota  Mini probíhá už několik let, takže současná verze se té původní už moc nepodobá. A hlavně toho umí mnohem víc.

Spot Mini se umí sám pohybovat v uzavřených prostorech ale umí přeběhnout i z budovy do budovy. Jak už jsme zmínili, nejsou pro něj překážkou dveře nebo schody. Přinese a odnese drobné předměty, nenarazí do věcí ani do lidí. Vše si můžete prohlédnout na videu, které firma zveřejnila. Robopes je poměrně hlučný a chůze do schodů je zatím méně přesvědčivá než jeho poměrně rychlý pohyb po rovné podlaze. Ale impozantní to bezesporu je.

Robot běžec se jmenuje Atlas a běhat (chodit) umí po dvou jako člověk. Opět si to můžete prohlédnout na videu a opět přejděte to, že Atlas rozhodně není tichý běžec a přechod přes překážku, konkrétně nízkou kládu, není zrovna elegantní. Spíš naopak. On Atlas zvládne i salto, ale to není podstatné. Je to předobraz opravdových autonomních robotů, kteří budou válčit, nahradí policisty nebo hasiče. Jak ve sci-fi filmu a nevypadá, že bychom od toho byli daleko.

Do deseti let by se úroveň autonomních robotů mohla zvýšit natolik, že se začnou rozšiřovat do běžného života. Když k tomu přidáme umělou inteligenci, která je podobně daleko (viz pokusy Googlu a virtuální asistentkou) , tak už nad tím nemusíme přemýšlet, ale prostě se s tím musíme naučit žít.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny