Přijdou sekretářky o práci? Umělá inteligence je tady

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Google tento týden měl svou pravidelnou výroční konferenci Google I/O, která se konala v Kalifornii. Dvě tam představené věci změní náš svět. A nikoliv za x let ale v podstatě to už začalo.

Vše se točí okolo Google Asistenta, tedy virtuálního asistenta, který můžeme používat buď s domácím centrem Google Home nebo s mobilem. To zatím platí jen pro země, kde se používá podporovaný jazyk. Což čeština doposud nebyla a tak si aplikaci Google Asistenta ani do svého smartphonu nestáhnete. Tedy pokud nemáte americký (jiný zahraniční) účet u Androidu a telefon nastavený na podporovanou zemi. A nebo si stáhnout apk z jiného zdroje.

Jenže na konferenci Google ukázal mapu, podle které se virtuálního asistenta dočkáme v Česku do konce roku. Asistent tak bude umět anglicky a je jen otázkou, zda bude podporovat všechny nové funkce, nebo odstartuje se schopnostmi, které jsou v jiných zemích dostupné teď. Podstatné je, že asistent bude, což může znamenat přísun dalších podporovaných aplikací. Mohlo by to zpřístupnit třeba Android Auto, aplikaci nutnou pro propojení smartphonu s moderními automobilovými systémy. Ta také dnes stáhnout v Česku nejde, jen z jiných zdrojů.

Tak to máme dobrou zprávu pro naši kotlinu. A můžeme se pustit do blízké budoucnosti, respektive už i přítomnosti. Pokud nevíte, co je to umělá inteligence a strojové učení, tak Google na konferenci předvedl skvělou ukázku, která se skrývá pod službou Google Duplex, která se stává součástí onoho asistenta. Představme si scénář: To si do kalendáře zadáte (hlasem, ovšemže), že potřebujete ve středu ke kadeřníkovi a máte čas od do. Kontakt buď máte v telefonu a přidáte ho k poznámce, nebo přidáte místo a asistent si kontakt najde.

No a teď to podstatné. Vy můžete jít třeba do koupelny a asistent vyřídí vše za vás. Zavolá do kadeřnictví, vyřídí hovor a zajistí vám rezervaci. Výsledek uloží do kalendáře a upozorní vás na to. Že to zní neuvěřitelně? Ano, ale neuvěřitelné to není. Vždyť posuďte sami na videu. Právě takový scénář Google předvedl na konferenci. Tedy předvedl hovor mezi virtuálním asistentkou a kadeřnictvím.

Výsledek je impozantní, samozřejmě je otázkou, jak to bude vypadat, když na druhé straně bude někdo jiný, který bude vše okecávat. Ale že naše budoucnost bude virtuální, je už teď jasné. Sekretářky by se měly mít na pozoru. Ano, i to je nadsázka, virtuální asistent kávu neudělá a do papírového šanonu nenahlédne. Další ukázky si můžete (v angličtině) poslechnout na blogu Googlu zde.

K umělé inteligenci se budeme vracet stále častěji, bude náš život ovlivňovat víc a víc. Ostatně plno aktuálních smartphonů už s ní operuje. Přestože to na první pohled není moc vidět.

 

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny