Kdo to koupí? Plnoformátový kompakt stojí přes 100 tisíc

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Už dávno pryč je doba, kdy byly v módě kompaktní fotoaparáty. Vytlačily je z trhu smartphony a místo zbylo leda na takovou exotiku, jakou chce nabízet Zeiss.

Model ZX1 Compact představil výrobce už v roce 2018 jakožto perličku mezi kompaktními fotoaparáty. Nabízí totiž plnoformátový snímač a rozšířené možnosti editace fotek přímo v rozhraní fotoaparátu. Jenže teprve teď se dostává do prodeje, a to za astronomických 6 000 amerických dolarů, tedy asi 138 tisíc korun.

I v době, kdy už smartphony dávno pohřbily právě kategorii kompaktních fotoaparátů má ZX1 poměrně zajímavé parametry. Snímač má rozlišení 37,4 Mpix a optika má ohniskovou vzdálenost 35mm při světelnosti f/2.0. Nechybí pak ani 4,3palcový HD displej, podpora připojení skrze bluetooth a wi-fi a USB-C konektor.

Specialitou fotoaparátu je pak zabudovaný editor fotografií Adobe Lightroom CC, takže můžete fotografie rovnou ve foťáku i pomocí profesionálních nástrojů upravovat. Nevýhodou je ale fakt, že pokud si rozpracované fotky budete chtít převést do aplikace v počítači, budete už si muset koupit plnou verzi tohoto softwaru, která není vůbec levná.

Otázkou je, kdo si takovou věc koupí, když už se dá obstojně fotit právě samrtphony, ale i když toužíte právě po něčem tak neobvyklém, jako je plnoformátový kompakt, máte stále daleko levnější alternativy třeba od Sony (RX1) či Leicy (Q2). Profesionální software ve foťáku to zkrátka nezachrání, nehledě na to, že se mnoha lidem bude asi fotky lépe upravovat právě v počítači.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny