Apple po 18 letech ukončí ikonickou službu iTunes

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bude to konec velké ikony na poli distribuce digitální hudby, ovšem Apple si zákazníky nejspíše udrží. Svou službu chce rozkouskovat na několik samostatných aplikací.

Podle agentury Bloomberg firma oznámí konec iTunes na konferenci WWDC příští týden. iTunes tak jak je známe nahradí tři samostatné služby a jejich příslušné aplikace – pro hudbu, video a podcasty. Jde o další celkem logický vývoj toho, že Apple už nějakou dobu vedle hardwaru a softwaru pokukuje také po službách, o které je v současnosti velký zájem.

iTunes spustil Apple v roce 2001 a tehdy šlo o revoluční nástroj, který změnil v ekosystému Applu způsob, jakým se digitálně konzumuje audio a video. Zatímco do té doby převládala hudba buď na fyzických discích nebo na sdílecích službách typu Napster (které porušovaly autorská práva), Apple tehdy ještě pod vedením Steva Jobse nabídl způsob, jak mít hudbu zakoupenou legálně, přehledně seřazenou a také dostupnou odkudkoliv.

WWDC19

The Apple Worldwide Developers Conference (WWDC) 2019 takes place June 3-7 in San Jose, California.

Žádný z ostatních hráčů během zlaté doby iTunes nevytvořil schopného konkurenta, ovšem s postupem času se poslouchání hudby opět proměnilo a začaly vládnout streamovací služby na základě předplatného, kde máte dostupné vše, na co si vzpomenete, pokud si ji aktivně platíte. V současnosti nejvýznamnějším zástupcem je Spotify, významné jsou ovšem i služby jako Tidal, Soundcloud ale také celá řada hudebně zaměřených služeb od YouTubu, Googlu či Amazonu.

iTunes nebylo bezchybné a k příležitosti jeho brzkého konce vzpomínají zahraniční média často i na přešlapy s ním spojené. V roce 2014 například „nedobrovolně“ Apple všem do účtu přidal album skupiny U2 bez možnosti si jej z knihovny skladeb zase odebrat. Frontman kapely, Bono, se později musel veřejně omluvit.

Konec iTunes už víceméně předznamenalo oznámení streamovací služby Apple Music už před čtyřmi roky a spekulovalo se, že iTunes se nedočkají roku 2020. To se teď víceméně potvrzuje. Hlavní slovo bude mít ale Apple až příští týden na konferenci WWDC v americkém San Jose, kde se mimo jiné dočkáme nového hardwaru (Mac Pro a další) i softwaru (iOS 13).

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny