Technologický oslí můstek v praxi: Leica začíná prodávat hodinky

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Německá značka Leica je synonymum pro fotoaparáty, optiku a obecně všeho, co se týká fotografování. S čím naopak firma rozhodně spojována nebyla, jsou obyčejné mechanické hodinky. Tedy až doteď.

Ne, že by se Leica vždy držela jen fotografování. Vedle klasického „merch“ zboží typu batohy, trička a podobně se dají koupit například sluchátka této značky ( ve spolupráci s firmou Master & Dynamic) a nesmíme zapomínat ani na doposud ne úplně vyjasněné partnerství s Huaweiem na mobilních senzorech. Značka také spolupracuje s japonským Panasonicem, ovšem v tomto případě se produkce nevzdaluje od běžného image firmy vzhledem k tomu, že spolu vyrábí objektivy pro fotoaparáty.

Leica – Wikipedie

Leica nebo Leica Camera je obchodní značka přední německé optické společnosti, která navrhuje a vyvíjí fotoaparáty od roku 1913, sériově je vyrábí od roku 1925. Sídlo společnosti je ve Wetzlaru. Společnost Leica, dříve Ernst Leitz GmbH, se v současné době dělí na tři společnosti: Leica Camera AG, která vyrábí fotoaparáty, Leica Geosystems AG, která vyrábí geodetické přístroje a Leica Microsystems GmbH, která vyrábí mikroskopy.

Novinky v portfoliu Leicy jsou hned dvě – model L1 a L2. Působí poměrně minimalisticky a kdo by čekal nějaké chytré funkce, bude zklamaný. Jde zkrátka o „obyčejné“ mechanické hodinky s manuálním natahováním. Na jejich vývoji se podílela německá firma Lehmann Präzision GmbH. L2 se od modelu L1 liší ve funkčnosti – umí totiž navíc sledovat čas ve dvou časových pásmech zároveň a také má indikátor dne/noci.

Nebyla by to ovšem Leica, kdyby alespoň jeden z designových prvků nebyl červený puntík. Najdete ho jak na samotném ciferníku, tak na korunce po straně pouzdra – zde ovšem nejde o barvu, nýbrž malý rubín. Průměr pouzdra obou modelů je 41 mm a jsou vyrobeny z broušené oceli. Na výběr je ze dvou barevných provedení ciferníků – červené a černé. Nechybí ani vodotěsnost do hloubky 50 metrů (5 atmosfér). Rezerva natažení vystačí na 60 hodin provozu.

Studenou sprchou pro všechny fanoušky této značky bude pravděpodobně cena, za kterou se začnou letos na podzim prodávat. Podle serveru Hodinkee, který už měl tu čest s oběma modely, jejich cena „nepřesáhne 10 tisíc eur“. Jinak řečeno, budou asi stát trochu méně, než čtvrt milionu korun. První rok prodeje jich Leica hodlá vyrobit jen asi 400. Model L2 bude údajně dostupný i v pouzdře pokrytém 18karátovým zlatem.

I když Leica hodinky vypadají velice krásně, jejich cena je astronomická. To ale koneckonců platí i pro jejich aktuální nabídku fotoaparátů. Nejlevnější model sice začíná na „pouhých“ 26 tisících na českém trhu, naopak za zrcadlovku Leica S dáte víc než půl milionu korun. Kdo tak chce levnou leicu, tak mu pořád nejvýhodněji vychází prémiový smartphone Huawei. Ať už se na vývoji tato německá firma podílí jakkoliv.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny