Oppo má dělo pro Evropu. Ale pořádně drahé dělo

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Oppo oficiálně vstoupilo do Evropy. Na tiskové konferenci v Paříži firma představila svůj vlajkový model Find X. Je pekelně drahý a hodně zajímavý.

Jen v krátkosti připomeneme, že Oppo je světová čtyřka a součást koncernu BBK Electronics, který dále vlastní značky Vivo a OnePlus. Vyjma toho posledního ani Oppo a ani Vivo mimo Asii své modely neprodávalo. To se teď mění, u Oppa už známe i termín. Smartphony začne prodávat ve Francii, Itálii, Španělsku a Nizozemí od srpna.

Co vše bude Oppo v Evropě prodávat, nevíme, ale určitě to bude očekávaná novinka z Paříže Find X. Vrchol produkce čínské značky má maximální výbavu a hodně zajímavou konstrukci. Vypadá výborně, překážkou je, že cena 999 euro je hodně přestřelená. V přepočtu přes 25 000 korun dá za telefon místně neznámé značky málokdo. Sami bychom neriskovali, nějaké levnější Oppo klidně, pár jsme jich vyzkoušeli a fungují dobře. Ale telefon za 25 000 je prostě moc.

Find X má velmi zajímavou konstrukci. Protože má displej (bez výřezu!) s opravdu velkou úhlopříčkou 6,42 palce, tak aby to nebyl staromilský obřík, musel výrobce vše mimo displeje z přední strany telefonu odstranit. Takže tam nezbylo místo ani na čtečku, ani na foťák. Displej zabírá přes 93 procent čelní plochy, navíc je zahnutý do boků jako u Samsungů.

Všechny foťáky se skrývají ve vysouvacím modulu, který pohání motor. Přední kamerka má rozlišení 25 megapixelů a slouží především pro odemykání telefonu. Oppo totiž zvolilo stejný princip jako iPhone, tedy scan obličeje. Sice promítá a odečítá méně bodů než Apple, ale slibuje, že je technologie dotažená a funkční. Pro odemčení stačí přejet přes displej a za půl sekundy se kamerka vysune. No, snad to nebude zdržovat a bude to fungovat. Naopak čtečku otisků telefon vůbec nemá.

Ač to konstrukčně nutné asi nebylo, tak na vysouvacím modulu jsou i zadní foťáky. Dvojice umožňuje zoom, každý čip má jinou ohniskovou vzdálenost. Rozlišení čipů je 20 a 16 megapixelů. Pokud se stejně jako my obáváte o výdrž vysouvacího mechanismu, tak Oppo slibuje bezproblémové vysunutí v řádu stovek tisíc pokusů. Což je asi více než životnost mobilu, i když kdo bude telefon odemykat 1 000 denně, tak si za rok či dva bude shánět nový mobil. Ne že by ho jinak nesháněl, teď ale bude mít důvod. Ano, přeháníme, ale i tak vysouvací mechanismus spojení s odemykáním považujeme za zbytečnou komplikaci.

Telefon má solidní hardware, procesor Snadragon 845 – nic lepšího na trhu není a 8 GB operační paměti. Na data bude k dispozici 256 GB místa. Budou existovat i hůře vybavené varianty, které by mohly být levnější. Tedy předpokládáme, že uvedená cena platí pro tuto nejlépe vybavenou verzi. Všechny varianty budou mít rychlonabíjení a běžnou sestavu dalších funkcí. Později bude v prodeji i Lambo verze, tedy model vytvořený ve spolupráci s automobilkou Lamborghini. Ta bude mít upravené tělo a superrychlé nabíjení, baterku nabije za půl hodiny. Cena bude astronomická, okolo 1 800 euro.

 

 

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny