Lidé si dávají routery do klece, škodí tím leda sami sobě

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Škodlivost elektromagnetického záření produktů jako je domácí router je nulová, ovšem i tak se najdou lidé, kteří je umisťují do „ochranných klecí“. To je ale nesmysl, který maximálně tak vyruší wi-fi signál.

Zařízení, která se jmenují „Faraday Defense – Router Shield“, se objevila na obchodním portále Amazon. Obchod hlásí, že jsou nedostupná, což může znamenat dvě možnosti: že jejich prodej Amazon zrušil, a nebo že je lidé věřící konspiračním teoriím již rozebrali. Původní cena za jedno takové zařízení činila 190 dolarů, tedy asi 4 100 korun.

Co taková věc tedy umí? Jde o již dlouho známý princip Faradayovy klece, tedy odstínění proti elektromagnetickému záření v jistém prostoru. Tato skříňka na domácí router je potom navržena tak, aby záření jen částečně blokovala, čímž v podstatě jen omezila dosah a působení domácí sítě wi-fi.

Proč takovou věc dělat? Pokud se domníváte, že vám může domácí router šířící wi-fi síť uškodit, pak jsou vaše obavy naprosto zbytečné. Wi-fi signál se šíří stejně jako telefonní formou neionizujícího záření, což znamená, že jde o záření, které nenese energii dostatečnou k vytržení elektronu z elektronového obalu atomu nebo molekuly. Což je právě to, co by člověku mohlo ublížit. Wi-fi záření je zkrátka tak slabé, že nepředstavuje žádnou hrozbu.

Odstíněním vlastního routeru tak prakticky docílíte pouze toho, že si částečně nebo úplně zamezíte šíření wi-fi připojení po vašem domě, a pak logicky nebudete moci připojení používat. Je to vlastně takový paradox: koupit si po internetu věc, která vám poté neumožní internet dále navštěvovat. To nedává smysl.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny