Huawei se nevzdává, jeho aplikační obchod už je třetí největší

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zdá se, že s návratem aplikací pro Android se u nových modelů Huawei a Honor již nepočítá. Výrobce se proto snaží rozšiřovat svůj vlastní obchod, AppGallery, který už má globálně třetí příčku.

Zatímco ještě donedávna byla AppGallery v každém modelu Huaweie a Honoru takovou trpěnou nutností, která se povětšinou schovala někam do podsložky a do pár dní zapomněla, najednou je to aplikační obchod, který musí udržet telefony mimo čínský trh naživu. Huawei si totiž pomalu uvědomuje, že se ke Googlu už asi vrátit nepovede a je tak třeba si nenechat ujet vlak. AppGallery je tak bez Googlu jeho jedinou spásou.

Zatímco na open-source základu operačního systému Android mohou telefony fungovat i nadále, aplikace už půjdou pravděpodobně na globálním trhu stahovat pouze přes AppGallery. No a tak Huawei dělá vše pro to, aby se alespoň trochu vyprofiloval jako alternativa ke dvěma gigantům: Google Play a App Store od Applu. Evidentně se mu to daří, měsíčně už má obchod přes 400 milionů uživatelů a je tak po dvou zmíněných světovou trojkou.

Huawei nadobro odstřihli od Googlu | ChytráVěc.cz

Když Huawei představoval nový Mate 30 bez služeb Googlu, mnozí spoléhali na to, že služby do telefonu dostanou alespoň manuálně. To chvíli dokonce i šlo, ovšem nyní tomu Google zatnul tipec. Huawei se v poslední době opravdu nedaří zvrátit současnou situaci alespoň trochu ve svůj prospěch.

Oproti konkurenci je to stále zlomek uživatelů, navíc většina z nich obchod využívá hlavně v domácí Číně. Na globálním trhu však například už s modely jako jsou Honor 9X Pro nebo Honor View 30 ani jinou možnost. Problém je ovšem také v tom, že obchodní embargo platí i na jednotlivé aplikace a ačkoliv se tak Huawei snaží ty oblíbené v „západním světě“ nalákat k sobě, nemůže z podstaty věci spolupracovat s americkými firmami.

A tak vedle obchodu a nástrojů Googlu přichází třeba o možnost nabídnout uživatelům aplikace jako jsou Facebook, Instagram či WhatsApp. Na svou stranu nicméně už dostal populární Snapchat, TikTok, Viber a také navigaci a mapy od TomTomu, které nahradí mapy od Googlu. Zároveň zda nejdete i kancelářské balíčky Microsoftu, který si s americkou vládou dojednal výjimku. To mimochodem znamená i to, že notebooky od Huaweie/Honoru i nadále používají operační systém Windows.

Do budoucna by se tak Huawei jistě mohl stát i samostatně velkým hráčem na poli aplikačních obchodů, otázkou ovšem je, zda to bude na giganty Google a Apple stačit. Huawei se těší velké podpoře hlavně v domácí Číně, kde jsou nástroje Googlu tak či onak nedostupné, ovšem ve světě zkrátka platí, že bez Google map, YouTubu a Facebooku nedají uživatelé ani ránu. Vymyslí Huawei nějakou alternativu i k nim a nebo se bude radši dál snažit vyjednávat?

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny