Operátor O2 spustil v Česku první komerční 5G síť

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

K první 5G síti v Česku se budete moci připojit už od začátku letošního července. Operátor O2 jí totiž pokryl část Prahy a Kolína.

Doposud už operátoři sice v neveřejných testech 5G v Česku testovali, ovšem O2 je prvním operátorem, který sítě páté generace nabídne všem svým zákazníkům. Háček je zatím hlavně v tom, že síť je dostupná pouze v centru Prahy a Kolína a k jejímu využívání je třeba vlastnit jeden z podporovaných tarifů, u kterých si pak funkcionalitu připojení k 5G síti aktivujete.

Jako první v ČR spouštíme nejrychlejší mobilní síť 5G

Do konce prázdnin pokryjeme sítí 5G 15 % populace Prahy a centrum Kolína. Už teď můžete nejrychlejší internet vyzkoušet na Vinohradech, Pankráci a ve Vršovicích a Nuslích. Stačí tři kroky, abyste si mohli nejrychlejší síť vyzkoušet na vlastním zařízení. Nepřetržitě dohlížíme na to, aby naše síť šlapala jako hodinky.

Síť funguje na stávajícím pásmu 3,7 GHz, její přenosové rychlosti dosahují až 600 Mb/s. Na podpoře dalších pásem pak závisí plánovaná aukce kmitočtů, která v tuto chvíli probíhá. Poté by se měly rozšířit možnosti jak pokrytí, tak i rychlostí. K současnému pokrytí operátor O2 využívá technologie firem Nokia a Huawei, o výstavbě dalších však jedná i s Ericssonem.

Od 1. července bude tak možné 5G síť vyzkoušet v Praze v samotném centru, dále na Vinohradech, Pankráci a ve Vršovicích a Nuslích. V Kolíně pak v centru (viz mapka). Do konce léta má operátor plány pokrýt 5G signálem asi patnáct procent populace Prahy, zajistí to celkem 50 základových stanic.

Jaký telefon si k používání 5G sítí pořídit? Zatímco sítě páté generace už podporuje většina letošních topmodelů od výrobců jako jsou Huawei (P40, P40 Pro), Samsung (S20 Ultra), Xiaomi (Mi 10 Pro) či Sony (Xperia 1 II) nebo Realme (X50 Pro), na podobný model od Applu se stále čeká. Pokud ale chcete ušetřit, máte také několik možností:

Jaký telefon s 5G je v Česku nejlevnější?

Doba levnějších 5G telefonů se rychle blíží. Ve střední třídě sice stále ještě žádný neseženete, ale je několik adeptů s cenou výrazně nižší, než prémiové modely. Výhledy na levnější 5G smartphony jsou v letošním roce více než reálné.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny