Google ukázal nové Pixely. Dvěma foťáky se snaží přelstít konkurenci

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Smartphony od Googlu jsou tradičně v některých ohledech napřed, v jiných ale zase pozadu oproti konkurenci. Letos se tento scénář opakuje: Pixely 4 a 4 XL mají jednu část výbavy fantastickou, druhá je ale trochu zklamáním.

Kdybychom měli stovku za každý únik informací či živé fotky prototypů, které předcházely premiéře modelů Pixel 4 a Pixel 4 XL, asi bychom měli dost peněz na to, abychom si novinky mohli obě koupit. Představovací akce Googlu byla tak v podstatě jen rekapitulací toho, co po internetu už nějaký ten pátek kolovalo v podobě prakticky jistých informací. Tak si je pojďme také zopakovat.

Novinky se v oblasti designu vrátily trochu o krok zpět, místo loňského výřezu displeje u verze XL se u obou nových modelů vrací tradiční širší rámeček nad displejem. Má to ovšem svůj důvod – Pixely totiž disponují „radarem“, který se ukrývá právě v této části telefonu a pomocí něj můžete gesty ve vzduchu telefon částečně ovládat – podobně, jako model G8 od LG.

Menší a větší pixel se od sebe odlišují zejména velikostí displeje a jeho rozlišením. Zatímco menší Pixel 4 má 5,7palcový displej s Full HD rozlišením, větší 6,3palcový model nabídne QHD rozlišení. Oba jsou typu OLED a hlavně mají vyšší zobrazovací frekvenci 90 Hz, takže nabídnou plynulejší obraz a animace, než někteří konkurenti.

Co se hardwaru týče, jsou novinky s procesorem Snapdragon 855 samozřejmě na špičce, ovšem 6 GB operační paměti je u top modelů spíše už průměrná hodnota. Na výběr je potom 64 nebo 128 GB vnitřního úložiště, bez možnosti jej dále rozšířit paměťovou kartou. Baterie mají také rozdílnou kapacitu v závislosti na velikostní variantě: XL verze má 3 700mAh akumulátor, menší Pixel 4 pouze 2 800 mAh. To je už poněkud znepokojivě málo.

Hlavním tahákem modelů je samozřejmě jako vždy fotoaparát, který sice neoplývá žádnými fantastickými specifikacemi, ovšem Google vše tradičně dohání softwarově, takže jeho modely patří i tak k těm nejlépe fotícím na trhu. Oba pixely mají duální fotoaparát na zádech s rozlišením 12 MPix na hlavním snímači 16 MPix na druhém, opticky dvojnásobně přiblíženém. Nechybí samozřejmě ani speciální noční režim s možností fotit hvězdnou oblohu. Zklamáním pro mnohé je, že Google pozapomněl na širokoúhlý snímač.

Pixely si užijí zejména příznivci všech možných funkčních vychytávek. Velde čistého operačního systému Android totiž telefon nabídne třeba hlasový záznamník, který automaticky přepisuje konverzaci, nebo možnosti spjaté s radarem telefonu: například pozná, že po telefonu saháte a už zapne přední senzory, aby mohly snímat váš displej. Proces odemykání telefonu se tak zase o něco zrychlí.

Jako obvykle novinky oficiálně na českém trhu nečekáme, nakoupíte je tak pouze od neoficiálních dovozců, nebo pro ně budete muset do zahraničí. Tam je levnější, čeští dovozci jako například Alza si účtují 21 999 korun za menší Pixel 4 a 26 990 korun za větší Pixel 4 XL, oba ve 64GB variantě.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny