Pro koho to vyrábějí? Apple vydal novou verzi iPodu Touch

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

V době, kdy funkci samostatných hudebních přehrávačů až na pár high-end výjimek převzaly smartphony, se Apple rozhodl oživit svůj model iPod Touch. Proč to udělal nikdo moc netuší.

Hudební přehrávače byly trendem spíše minulého desetiletí, v poslední době už o nich prakticky neslyšíme. Smartphony je z trhu vytlačily natolik, že pokud nejste zapálený audiofil a nekupujete modely od značek Sony nebo Astell&Kern za desítky tisíc, postačí vám právě mobilní telefon. Sem tam se dokonce objeví i takový, který milovníkům dovede nabídnout i něco navíc: pokročilejší kodeky, stereo reproduktory či značková sluchátka v balení.

Když se však řekne mp3 přehrávač, mnohým se vybaví jako první klasické iPody. A světe div se, Apple je stále vyrábí a dokonce letos i představil nový model. Jde o obnovenou verzi modelu Touch, který má už z minulosti pověst „iPhonu bez telefonátů a SMS“. V dobách modelů 3G, 4 a 5 totiž byly iPody přesně takové: design jako iPhone, včetně dotykové obrazovky, systému iOS a vše co se k němu pojí a připojení k internetu. Pouze jste do nich nemohli dát SIM a logicky byly také o to levnější.

iPod touch

iPod touch teď má čip A10 Fusion, který utáhne hry a aplikace s rozšířenou realitou. Umí skupinový FaceTime. A může mít až 256GB úložiště.

Ačkoliv už Apple odsunul kategorii iPodů natolik, že ani nemají záložku na domácím webu firmy, stále se stará o zákazníky, kteří by rádi hudební přehrávač. iPod Touch 2019 je tak nejnovějším přírůstkem do rodiny těchto modelů a ačkoliv jsme z počátku dumali, kdo si takovou věc vlastně koupí, došli jsme k závěru, že cílových skupin je vlastně hned několik.

V první řadě ale k samotné funkčnosti tohoto zařízení. Vedle očividné vlastnosti, že umí přehrávat hudbu, se chová vlastně jako jakýkoliv jiný iPhone. Má (drobnou čtyřpalcovou) dotykovou obrazovku, přední a zadní fotoaparát, sluchátkový konektor a lightning port. Pohání jej starší procesor Apple A10 Fusion a prodává se ve třech paměťových verzích: 32, 128 nebo 256 GB. Najdete v něm systém iOS 12, čímž přicházíme k prvnímu důvodu, proč by si jej někdo mohl chtít koupit: je to nejlevnější cesta k zařízení s nejnovějším systémem od Applu.

Pokud potřebujete nějaké zařízení s aktuální verzí mobilního systému (ať už jste vývojář nebo jen nadšenec) od Applu a nechcete za něj dát pořádný balík peněz, nový iPod Touch je jednou z možných cest. Základní verze stojí 5 990 korun, za 128GB verzi dáte 8 990 korun a nejvyšší paměťová varianta vyjde na 11 990 korun.

Videoanalýza iPodu Touch na YouTube kanále MKBHD:

Nový iPod Touch je zároveň i poměrně příhodným zařízením pro děti. Zejména v základní paměťové kapacitě nejde o příliš drahou věc a zároveň uživateli zprostředkuje vstup do světa Applu se vším co obnáší. Jde o multimediální zařízení, které mladé uživatele zabaví, ale zároveň se nemusíte bát, že jeho případné rozbití vás bude stát celou měsíční výplatu.

V poslední řadě tak iPod Touch může posloužit pro zvědavce a sběratele, kteří zkrátka zbožňují tuto značku a vše co její používání obnáší. Zároveň je to i celkem zajímavé retro – malý čtyřpalcový dotykový displej už nenajdete prakticky u žádného smartphonu a už si skutečně nepamatujeme, kdy naposledy se nám nějaká multimediální věc schovala do dlaně. Všem ostatním ale vzkazujeme: vystačíte si s jakýmkoliv běžným smartphonem a iPod Touch rozhodně nepotřebujete.

 

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny