Canon skončil s filmovými fotoaparáty. Pamatujete si je?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Krátké a stručné oznámení na japonských stránkách Canonu hlásí, že prodej poslední zrcadlovky značky pro kinofilm je u konce a servis poběží do roku 2025, pokud budou náhradní díly.

Tím posledním modelem byla zrcadlovka EOS-1V, která se do prodeje dostala v roce 2000. Výroba byla ukončena později, v posledních letech se jen doprodávaly skladové zásoby. Canon tak s kinofilmem skončil. Pro někoho špatná zpráva, pro drtivou většinu lidí bezvýznamná informace z minulého století.

Uvedený model přišel na svět v době, kdy to kinofilmové fotoaparáty měly už v podstatě spočítané. Sice ještě trhu dominovaly, ale nástup digitálů už nešel zastavit. Prakticky od roku 2005 si už kinofilmové přístroje kupovali jen profesionálové, nadšenci a pár se jich prodávalo v nejnižší kategorii levných foťáků na tři použití.

Dnes jsou kinofilmové přístroje doménou hipsterů a staromilců, možná omezeného počtu profíků. Fotit je čím, v bazarech je fotoaparátů dost a z logiky věci příliš nestárnou. Ano, v posledních letech masové výroby, tedy v devadesátých letech minulého století, se podstatně zlepšila elektronika, ale kdo umí, udělá dobré fotky i s přístrojem o desítky let starším. Na trhu je i dost použitelných objektivů pro různé bajonety.

Analogová fotografie prohrála s digitální stejně jako desky, kazety a cédéčka s hudbou na internetu. Vše sice lze používat i nadále, ale pohodlí, snadnost a dostupnost je prostě dnes jinde a to hodně jinde. Ale úplně mrtvá technologie to není, zůstane pro labužníky jako vinylové desky. Možná dokonce po jejich vzoru přijde renesance focení na kinofilm nebo jiný formát analogové fotografie. A dokonce může někdo zase začít analogové fotoaparáty vyrábět. Jako se dnes vyrábějí gramofony a výroba postupně stoupá.

Ale i teď lze ještě pár nových analogových fotoaparátů koupit. Samozřejmě ne v elektru na rohu, buď ve specializovaných prodejnách nebo lépe na internetu. Koupit si můžete třeba základní Canon Rebel, původně z roku 1999, který lze na Amazonu pořídit zhruba za 9 000 korun. Případně jsou v prodeji třeba levné čínské foťáky za tisícovku s manuální obsluhou a také stále vyráběné profi modely Nikonu. Ovšem třeba model F6 stojí asi 60 000 korun.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny