Nejlepší smartphone na světě? Je to Huawei, ale nekoupíte si ho

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Huawei představil své letošní top modely. Ty běžné, pokud se to tak dá nazvat, se jmenují P20 a P20 Pro. Především ten druhý je výborný, ale úplný vrchol v nabídce značky to není.

Huawei totiž tradičně připravuje luxusní model ve spolupráci s designérským studiem Porsche Design. Letošní model se jmenuje Mate RS a nekoupíte ho ve většině prodejen s mobily. Prodej má na starosti primárně (alespoň v Evropě) partnerský Porsche Design. Což dostupnost telefonu v Česku výrazně omezuje. O jednom místě ale víme, až poletíte z Ruzyně, tak tam byste ho měli sehnat. Tedy až se začne prodávat.

Ovšem než se pro tento famózní kousek na letiště vydáte, tak si raději pořádně nafutrujte peněženku nebo si ověřte limit na platební kartě. Základní verze bude stát přibližně 42 500 korun, dražší varianta vyjde ještě dráž, přibližně na 54 000 Kč. To je zatraceně hodně peněz, ale jednoduše lepší smartphone teď neexistuje.

A proč lepší neseženete? Protože Mate RS má několik výjimečných vychytávek. Tak především, jmenuje se podle sportovních Porsche, proto RS. Ale to je jen taková drobnost na začátek, stejně jako atraktivnější jasně červené provedení, které vypadá skvěle.

Ale především, Mate RS má stejně jako P20 Pro trojitý zadní fotoaparát, který využívá umělé inteligence. To zní vznešeně a až moc marketingově, ale ono to opravdu funguje a fotky dělá parádní. V noci udrží až šestisekundový čas, respektive on složí fotky pořízené za tento čas do jedné ideální, ale i tak je to famózní schopnost. Má trojnásobný optický a pětinásobný hybridní zoom. Umí zpomalená videa a další kouzla. Podle DXo Mark je to aktuálně s převahou nejlepší fotomobil.

Ale jak jsme už psali, to stejné umí i P20 Pro. Výrazně vyšší cenu (minimálně dvojnásobek) si Mate RS zaslouží kvůli dalším vlastnostem. Tak především, je to první smartphone na světě se dvěma čtečkami otisků prstů. Jedna je na zádech, ta druhá vpředu a to v displeji! Což z něj dělá jeden ze tří prvních smartphonů s integrovanou čtečkou.

A pak je tu paměť. Ta uživatelská, operační je vždy 6 GB. Základní varianta Mate RS má 256 GB paměti, což je hodně, stejnou hodnotu mají dražší verze iPhonu X a Samsungu S9 (S9+). Ale ta dražší varianta novinky Huaweie má dokonce dvojnásobek paměti. Celkových 512 GB je bezkonkurenčně nejvíc, co kdy bylo do mobilu integrováno. Po pravdě, tolik e-paměti nemá dneska i plno notebooků. Huawei nemá slot na paměťovky, což nevadí, místa je víc než dost. Ale Samsung ho má a spolu s vnitří pamětí a paměťovkou dokáže Samsung S9 novinku Huaweie překonat. Ale v praxi to už význam nemá.

Oproti P20 a P20 Pro nemá Mate RS nahoře vykousnutý displej pro senzory a přední kamerku. Nemá ho tedy vytažený až k rámečku a je to dobře, protože na rozdíl od obyčejných příbuzných se nemusí vymlouvat z toho, že vypadá jako iPhone X. Místo toho by mu mohl někdo vyčíst, že připomíná top Samsungy se zahnutými displeji do boků. Má totiž právě takový.

Huawei Mate RS je skvělý smartphone s famózní výbavou, povedeným designem, výjimečnými vlastnostmi a nepřehlédnutelnou cenou. Navíc to nebude masovka, takže ho jen tak často v něčích rukou nepotkáme. Nám se proto velmi líbí.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny