Evropa se zbláznila. Letní individuální dovolená jen pro milionáře?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

S rozvojem nízkonákladových leteckých společností a rozmachu rezervačních portálů na ubytování nebo autopůjčoven výrazně vzrostlo individuální cestování. Je to snadné, člověk si může cestu mnohem lépe připravit než s cestovní kanceláří a hlavně to bývalo mnohem levnější. Ano, bývalo.

Minulý čas je realitou. Ceny v sezóně letos vystřelily tak vysoko, že nabídka cestovních kanceláří je v podstatě výhodná. Individuálně dovolenou levněji nepořídíte.

Příklad: týden na řecký ostrov Kréta lze s cestovní kanceláří pořídit okolo 10 000 korun. Nebude to žádný luxus, ale bazén hotel mít bude a k moři by to nemělo být přes tři kopce. V last-minute nabídce pár dnů před odletem se lze s cenou dostat ještě níž nebo za stejné peníze dostanete lepší hotel a třeba i all-inclusive servis.

A teď individuálně: přímý let z Česka nabízí jen Smart Wings, což je vlastně doprodej míst v charterech. Cena letetenky je fixně 8 000 korun plus mínus nějaké drobné. Při letu s přestupem se lze dostat na částku okolo 5 500 korun, ale budou to velmi krkolomné kombinace s dlouhými přestupy. A ani low-cost aerolinky moc nepomohou, pokud si do ceny započtete odbavené zavazadlo, cena se začne blížit přímé letence za osm tisíc.

Letenka je ale jen začátek. Někde budete spát. Jenže pokud budete chtít hotel s bazénem a blízko moře, připravte si za týden 25 000 korun. Je to sice cena za pokoj, takže na osobu děleno dvěma, ale cena je to přímo šílená a rozhodně nepůjde o nějaký super hotel. V podstatě lepší dvouhvězda. Naopak, výjimkou nejsou ani ceny okolo 40 000 za průměrné hotely. Naopak ta úplně nejlevnější ubytování stojí okolo 1 500 korun za noc, ale vybírat budete z pár nabídek, jedna horší než druhá. Moc nepomohou ani soukromá ubytování přes nejrůznější zprostředkovatelské weby, ceny na červenec a srpen jsou extrémně vysoké.

S cestovkou máte transfer do hotelu v ceně, individuálně si asi budete chtít půjčit auto. Ideálně už na letišti, vždyť na týden to obvykle stojí 100 euro. V případě Kréty si na týden připravte 300 euro za nejlevnější nejmenší auto s rozumnou pojistkou a férovým využitím paliva. Větší auto stojí v sezóně i přes 500 euro na týden. U místních půjčoven jsou nabídky levnější, ale na letiště vám auto nedopraví. A slevy nejsou zásadní.

Suma sumárum, týden individuálně na Krétě vyjde minimálně na 20 000 na osobu, spíš počítejte s vyšší částkou.

A že pojedete jinam? Itálie to samé, zbytek Řecka nebo Francie také, trochu levněji je ve Španělsku, čím jižněji, tím lépe. A Portugalsko je také o něco levnější.

Pokud se vám s cestovní kanceláří nechce jezdit, řešením jsou destinace dosažitelné autem, respektive letenky do některých měst v Itálii jsou docela levné trvale. Platí to pro sever země – Miláno, Benátky a akceptovatelné ceny najdete i do Říma. Vysokým cenám za ubytování v plážových destinacích se ale nevyhnete, především srpen je v Itálii pořádně drahý. Autem lze snadno dojet i do Chorvarska, kde lze relativně levně bydlet v apartmánech.

Můžete jet proti proudu, exotické destinace jsou letos levnější než kdy jindy a jen za mírně vyšší cenu letenky do Řecka se dostanete do USA nebo do Asie. V Asii jsou hotely levné a případně i auto půjčíte za rozumné peníze. Ale s rizikem deštivého počasí a extrémně horkého počasí. A nebo počkejte na září, ceny jako zázrakem výrazně klesnou.

Kde se dozvíte víc

Portál pro vyhledávání ubytování

Booking

Agregátor nabídek ubytování

Trivago

Vyhledávač pronájmu aut (v němčině)

Billiger Mietwagen

Vyhledávač low-costových letenek

AZair

Vyhledávač letenek

Skyscanner

Agregátor nabídek na ubytování, letenky a půjčení auta

Kayak

Ubytování v soukromí

Airbnb

Nabídky českých cestovních kanceláří

Invia

Německé cestovky, last-minute nabídky zájezdů, letenek a ubytování

5vorflug
Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny