Druhá polovina roku bude ve znamení 5G smartphonů

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jedna z věcí, která nás letos čeká a nemine je nástup telefonů s podporou 5G. Ačkoliv na českém trhu po nich poptávka ještě nemusí být výrazná, brzy se vše může změnit.

Už teď můžete na českém trhu najít hned několik 5G smartphonů, stále je to však záležitost prémiové třídy, což je vzhledem k povaze této technologie poměrně logické. Svého 5G zástupce má už na trhu Samsung, Huawei, Xiaomi, OnePlus i Sony a brzy se k nim přidají i další. Předpokládáme, že do konce roku už se nejspíše nenajde výrobce, který by neměl vlastní 5G model a také se objeví první vlaštovky, které nabídnou 5G i ve střední třídě.

Asi nejblíže „levnému 5G telefonu“ jsou modely A51 a A71 od Samsungu, které se již ve 4G variantě nějakou dobu prodávají, ovšem výrobce nabídne i 5G modely. Ty by se mohly právě objevit i na českém trhu, byť po nich zatím ještě nemusí být tak velká poptávka. Oba telefony by každopádně mohly být výrazně levnější, než jejich prémiové alternativy.

V ČR již také někteří prodejci přijímají předobjednávky na novou Xperii 1 II, která také jako první smartphone od Sony podporuje 5G. Jde ovšem veskrze o prémiový smartphone, který se snaží konkurovat právě velikánům od Samsungu, Xiaomi či Huaweie, ovšem telefon má vysokou cenu sahající za hranici třiceti tisíc korun.

Dalším nadcházejícím kandidátem na zajímavý, ovšem levnější 5G telefon je již představený LG Velvet. Ten se profiluje jednak jako jako vyšší střední třída, ale hlavně jako první z obnovené image značky, která svou produktovou řadu chystá jednak designově obměnit a pak také zavést nový styl pojmenovávání modelů. Smartphony LG se stále na našem trhu prodávají, takže je naděje, že se dočkáme i Velvetu.

Další modely jsou však již spekulací, byť v mnoha případech je prakticky jasné, že se výrobce vydá cestou právě 5G. První na řadě bude Honor, který ještě tento měsíc hodlá představit model 10X. Ten půjde ve šlépějích modelu P40 od sesterského Huaweie, tedy výbava se bude točit hlavně okolo výkonného hardwaru, dobrého fotoaparátu a kvalitního displeje, chybět by pak neměla právě ani podpora 5G. Zamrzí ovšem absence aplikací Googlu.

Na globální trh se chystá také i první 5G nokia, konkrétně model 8.3. Ten má dorazit v červenci a vše naznačuje tomu, že by nemuselo jít o ryze prémiový telefon. Výbavu má sice velice slušnou, ovšem využití levnějšího procesoru Snapdragon 765G (stejně jako výše zmíněný LG Velvet) dává najevo, že půjde spíše o model vyšší střední třídy.

Vzhledem k tomu, že již model S20 Ultra od Samsungu disponoval podporou sítí 5G, je velice pravděpodobné, že modelová řada Note 20 bude také vybaven čipovou sadou pro práci se sítěmi páté generace. Společně s ním by měl také ještě Samsung odhalit nástupce modelu Fold, jehož předchůdce také měl 5G modul jako součást výbavy. Obě tyto novinky by mohl korejský výrobce ukázat během léta, jak je tomu u řady Note zvykem.

Hodně spekulací ohledně podpory 5G se pak týkají nových iPhonů 12. Zatímco ještě loni se proslýchalo, že Apple ještě 5G iPhone nechystá, letos vše spíš nasvědčuje opaku. Kvůli koronaviru se premiéra nových iPhonů každopádně nejspíše odsune až na průběh podzimu, možná i začátek zimy, takže se může ještě leccos změnit.

Nespecificky lze samozřejmě očekávat hned několik 5G novinek od výrobců jako jsou Xiaomi, Oppo, potažmo Realme, a pak také od Huaweie a Honoru. Čínští výrobci nezahálí a zejména v Asii, kde se na pokrytí 5G signálem vytrvale pracuje, budou rakové novinky ještě více potřeba. Každý z těchto výrobců tak podle nás do konce roku představí více než jeden takový model, a dost možná se dočkáme právě i levnějších kousků.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny