Netflix na 30 dní snižuje kvalitu videa v Evropě

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Rozhodnutí přišlo na popud Evropské unie, aby nebyly tolik zatěžovány evropské internetové linky v době pandemie. Netflix chystá snížit tok dat až o 25 %.

Když nás pandemie koronaviru zahnala do svých domovů, logicky narostla poptávka po streamovacích službách, které by vyplnily náš nově nabytý čas. Vzhledem k tomu, že v domácí izolaci je ovšem valná většina Evropy to znamená, že služby jako Netflix představují datovou zátěž pro celý kontinent. A to může bránit jiným, potenciálně daleko důležitějším internetovým funkcím.

Diskusi na toto téma vyvolal tento týden komisař EU Thierry Breton, který potenciální problematickou zátěž sítě probíral s evropským ředitelem Netflixu Reedem Hastingsem. Konkrétně po něm požadoval, aby přepnul kvalitu videa na všech účtech v Evropě na ten nejnižší možný tarif, tedy SD (standard definition, 480p). SD streamování využije za hodinu jen asi 1 GB dat, kdežto vyšší HD kvalita už 3 GB a více.

I v izolaci můžete uspořádat filmovou párty

Speciální doplněk prohlížeče Chrome dovolí sledovat několika lidem film či seriál na Netflixu společně, jako by byli v jedné místnosti. Rozšíření Netflix Party zatím funguje pouze v prohlížeči Google Chrome, je však možné, že se jej dočkáme i jinde.

Netflix na jeho požadavek částečně přistoupil, byť není doposud jasné, jestli skutečně všem uživatelům v Evropě služba dovolí streamovat v kvalitě 480p. Netflix hovoří pouze o snížení toku dat o 25 procent, což nutně nemusí znamenat hned výrazný pokles na nejnižší možnou kvalitu, je ovšem pravděpodobné, že na 4K kvalitu se už nejspíše nedostaneme.

Opatření bude trvat následujících 30 dní. Zda bude firma kompenzovat uživatele, kteří si platí nejvyšší možné rozlišení zatím Netflix také neupřesnil, i když se už objevují hlasy, že by to byl vhodný krok.

Mimo Evropu zatím Netflix snižovat datový tok neplánuje, ovšem konec pandemie koronaviru je stále v nedohlednu a třeba uživatelská základna v USA je ještě aktivnější. Podobná opatření se tak mohou objevit i v jiných regionech.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny