Lenovo využilo ohýbacího displeje a vymyslelo podivný notebook

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Výrobce Lenovo se také pustil do zařízení s ohebným displejem, ovšem zase trochu jinak než ostatní. Zatímco jsme už viděli ohebné televize a smartphony, notebook s ohebným displejem je tady poprvé.

Řada ThinkPad X1 byla u výrobce Lenovo vždy synonymem pro top notebooky s výbornou výbavou, ovšem tento přírůstek do budoucího portfolia posune tuto značku na zcela novou úroveň. Jestli to bude ovšem ještě žádanější stroj nebo naopak slepá ulička však rozhodne až poptávka. Dosud nepojmenovaný model bude mít totiž ohebnou obrazovku, která se roztáhla z obvyklé horní plochy i dolu na klávesnici. Výsledkem je tak vlastně velký podlouhlý a ohebný displej, jehož dolní polovina zároveň slouží na psaní.

Lenovo tomu zatím říká „první ohebné PC na světě“, s čímž by možná trochu nesouhlasil Apple, který stále tak trochu hasí „ohebný“ problém s jeho posledními několika řadami Macbooků. Prototyp beze jména už údajně Lenovo vyvíjí tři roky, ovšem během toho letošního se ještě na trh nedostane, jeho start je plánovaný až na rok 2020.

První dojmy na serveru The Verge:

Celý vnější displej má úhlopříčku 13,3 palce a vysoké 4K rozlišení, které můžete využívat právě jako notebook ohnutý v půl, a nebo si jej rozevřít na plocho a s pomocí stojánku z něj udělat mobilní displej včetně veškerého hardwaru. Pak vám stačí jen připojit externí klávesnici a myš a máte hned stolní PC. Tento ThinkPad zkrátka zvládne obojí, jak práci na klíně ve vlaku, tak klasickou kancelářskou práci s klávesnicí. Výhodou je samozřejmě také skladnost, protože 13palcový displej přeložený v půl svými rozměry uteče klasickým malým notebookům.

Ohebný model funguje na klasických Windows a první dojmy recenzentů, kteří si jej mohli krátce vyzkoušet jsou zatím spíše rozpačité. Líbí se jim kompaktnost a celkový vzhled zařízení, ale uznávají, že ohyb obrazovky je vidět i v narovnaném stavu (stejně jako u smartphonu Galaxy Fold) a hlavně displej klasickou klávesnici moc dobře nenahradí – chybí jakákoliv odezva, někdy se zmáčknutí klávesy na displeji nepovede, množí se přehmaty a podobně.

Lenovo zatím příliš neupřesnilo, jaký hardware tento model pohání, jeho přesnou dostupnost ani cenu. Naopak se stejně jako v případě Samsungu vznáší ve vzduchu otázka, zda bude takový model dostatečně odladěný, aby se neopakovalo fiasko jako v případě korejského výrobce smartphonů, který tvrdě narazil na používání ohebného modelu v praxi, kdy se celkem rychle odhalilo několik zásadních chyb. Lenovo se tak musí o to více snažit, aby šel tento model na trh skutečně v odladěném stavu.

 

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny