Nové grafiky od Nvidie jsou těžká bída. Kvůli neschopným konkurentům a těžařům

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Po víc jak dvou letech se rozhodl výrobce Nvidia modernizovat svoji nabídku grafických karet. Na trhu se spotřební elektronikou je taková lhostejnost výrobce vcelku vzácná, ale právě oblast grafických karet zažila pořádné otřesy, ze kterých vyšla nejlépe právě Nvidia.

Když v roce 2016 oznámila Nvidia nové grafické karty na architektuře Pascal, hráči her jásali. Byla tu nová generace, která vzala vítr z plachet staré řadě GTX 900 za sice trochu vyšší ceny, než byli příznivci doposud zvyklí, ale i tak se jednalo o důstojnou evoluci, na které chtěl „pařit“ snad úplně každý. Jenže pár měsíců na to se přivalila lavina s názvem kryptoměny a celé herní nadšení srovnala se zemí.

Už na přelomu roku 2016 a 2017 se zdálo, že je něco špatně. Karty architektury Pascal (zejména modely 1070 a 1080) nejenom že neklesaly na zaváděcí ceně, ale naopak mnohdy ještě zdražovaly ale také hlavně mizely z obchodů jako blesk. Důvodem byl fakt, že těžaři kryptoměn používali grafické karty a jejich výpočetní výkon ke sbírání virtuálních peněz a ten čas platilo pravidlo „čím více, tím lépe“, bylo tak obvyklé, že si někdo doma zapojil třeba 20 špičkových 1080, které jely na plné obrátky 24/7, jen aby svou pořizovací cenu splatily ve vytěžené kryptoměně a ideálně i jejich majiteli generovaly slušný zisk. A hráči ostrouhali.

Pořizovat herní PC v té době byl holý nesmysl. GTX 1080 a 1070 nebyly k sehnání a když už ano, jejich cena byla nesmyslně vysoká. Hráči se tak museli spokojit s předraženými a méně výkonnějšími modely 1060, které sice hravě zvládnou drtivou většinu titulů, ovšem na maximální detaily můžete ve vyšších rozlišeních než je Full HD zapomenout.

Situace se začala stabilizovat až na začátku letošního roku, kdy se hodnota kryptoměn prudce propadla společně s faktem, že na jejich těžbu už začaly být efektivnější ASIC čipy. GTX 1070, 1080 a 1080 Ti se vrátily na pulty prodejen… za téměř zavádějící ceny jako v roce 2016. Nvidia si pod nátlakem zájmu těžařů udělala pořádné zásoby karet s architekturou Pascal, které šly stále na dračku, a ve chvíli kdy přestalo šílenství s bitcoiny a jim podobnými si firma uvědomila, že stále nemusí nijak drasticky zlevňovat. Tím důvodem je absence konkurence.

Jistě, máme tu AMD, které se dovede poprat s Nvidií zejména v segmentu levnějších grafických karet, ale co se ultimátního výkonu týče, nedokáže ani se svou řadou Vega dorovnat hodnoty, jaké umí ve 4K rozlišení vyrobit karty Nvidie. A to je AMD mnohdy i dražší. Nvidia tak v podstatě svádí jen drobné souboje u levnějších modelů, ale zůstává v pohodlí na trůnu u těch nejnadupanějěších PC sestav.

A z této celé situace pak nedávno vzešla nová generace architektury Turing, která sice na oko vypadá jako krok vpřed, ale nesmyslně vysoké ceny společně s jen velmi malým nárůstem výkonu oproti předchozím generacím ukazuje, že Nvidii zkrátka v této situaci může projít prakticky cokoliv.

Výrobce se snaží novinky s názvy RTX 2070, 2080 a 2080 Ti ospravedlnit bezkonkurenčním výkonem v režimu ray-tracing, jinak řečeno zobrazování odrazů světelných paprsků v reálném čase, jenže za cenu toho, že ani model 2080 Ti, který se bude prodávat za ceny přes 30 tisíc korun, nebude stavěný na hraní ve 4K rozlišení s touto zapnutou novinkou, Některé testy dokonce přisuzují hrám s ray-tracingem ve Full HD rozlišení hodnoty pod 60 snímků za sekundu s kartou 2080 Ti.

Hráči zejména na diskusním serveru Reddit označují novinky jako ne příliš povedené koupě, někteří dokonce i vyzývají k bojkotu. Jedinou dobrou zprávou je fakt, že se očekává konečně zlevnění řady na architektuře Pascal, a to včetně výkonného modelu 1080 Ti, který už i na některých českých e-shopech spadl pod hranici 20 tisíc korun.

 

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny