Letíte nakupovat do USA? Tak pozor, aby se vám to neprodražilo

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Letecké společnosti začínají dělat z pravidel ohledně zavazadel slušný guláš. Při vyhledávání letenek si dávejte dobrý pozor, co máte v ceně. Nebo se levná letenka pořádně prodraží.

Řeč bude o dálkových letech, na těch po Evropě je dnes už v podstatě standard, že u nejlevnějších letenek není odbavené zavazadlo v ceně. U těch dálkových to ale donedávna bylo běžné, vlastně zcela automatické.

Jenže i na dálkových linkách začínají úřadovat nízkonákladové společnosti a ty mají prostě koncept jiný, orientovaný na co nejnižší cenu. Takže bez kufru. To je případ třeba komety na trasách přes Atlantik, norského dopravce Norwegian. Ten nelétá jen z Norska, ale z mnoha dalších zemí do mnoha míst v USA a i jinam do Ameriky.

Základní cena je bez kufru a bez jídla, obvyklý příplatek za tyto služby (plus výběr sedadla) je 100 dolarů jedním směrem, tedy asi 2 000 korun. U zpáteční letenky je to už podstatných 4 000 korun, takže pokud není cena letenky o tuto sumu levnější než u společností, které mají stále zavazadlo v ceně, tak se prostě let s „levným“ Norwegianem nevyplatí.

Jenže ceny letenek bez zavazadel samozřejmě trčí na prvních místech vyhledávačů a to vadí klasickým společnostem. A tak se začínají opičit a vymýšlejí tarify bez zavazadla i na dálkových letech. Podstatné je to především na trasách do USA, kde je konkurence extrémní. Platí to pro Air France, KLM a nově i pro Lufthansu, ale jen na letech ze severní Evropy, právě kvůli cenovému srovnání s Norwegianem. Přidává se i British Airways nebo americké společnosti American Airlines či Delta.

Pro cestující je tedy nutné pečlivě kontrolovat, co která letenka obsahuje. Některé vyhledávače na to zareagovaly, například Kayak, a informace o zavazadlech poměrně přesně zobrazují. Jenže některé informace nejsou přesné, protože je přebírají od různých prodejců.

Pokud chcete jet do USA nakupovat, tak pamatujte, že třeba Singapore Airlines, které létají přes Frankfurt a nyní mají zajímavé ceny s přípojem z Prahy, mají v ceně stále dva kufry, takže oproti jiným společnostem ušetříte 4 000 korun a nebo dokonce 8 000 oproti Norwegianu a jeho nejlevnějšímu tarifu. Dvě zavazadla má i Aeroflot a 30kilogramové zavazadlo mají třeba Emirates, které létají do USA přes Miláno.

Při cestách do jiných částí světa je zatím situace u běžných společností lepší, odbavené zavazadlo bývá standardně v ceně. Ale třeba již zmiňovaní Emirates mají v základním tarifu už jen 20 kilogramů, až u vyšších tarifů 30 kilogramů. Dokonce lze narazit i na dvě zavazadla v ceně, obvykle na linkách do afrických a jihoamerických zemí nebo do Japonska. A to třeba i British Airways nebo Air France.

A poslední tip, při cestě ze zemí mimo EU si může cestující do Česka přivést bezcelně zboží v hodnotě 430 euro, tedy zhruba 11 000 korun. Takže s dvěma kufry pozor, abyste při návratu neplatili poplatek státnímu rozpočtu.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny