Chystá se předplatné na iPhony?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kupování mobilů je minulost. Apple by měl údajně v budoucnosti spustit službu, v rámci které si budete smartphony už jen předplácet. O plánech Applu informoval Bloomberg.

V posledních letech Apple stále více zdůrazňuje princip předplatného, které můžete využít u služeb jako Apple Music, Apple TV Plus, Apple News Plus, Apple Fitness Plus a Apple Arcade. Většina z nich je pak v případě zájmu nabízena jednotně v rámci programu Apple One. Předplatné má každopádně sloužit jako klíčový zdroj příjmů firmy.

Apple se nyní také snaží předplatného využívat i v případě hardwaru. Firma má model měsíčního předplatného pro službu prodloužené záruky AppleCare, a to od roku 2019. Dále funguje také program iPhone Upgrade Program. Ten umožňuje zákazníkům platit společné náklady na AppleCare a nový iPhone po dobu 24 měsíců, přičemž následně dostane možnost vyměnit své zařízení za nové.

Podle agentury Bloomberg by měsíční poplatek za nové zařízení nebyl počítán podle ceny nového zařízení dělené 12 nebo 24 měsíci, ale počítalo by se s pevně stanovenou částkou, kde by se počítalo s přechodem na novějsí zařízení, jakmile se dostane na trh. Stejně jako další předplatné Applu by bylo i to za iPhone vázáno na existující účet Apple ID a bylo by možné k němu připojit i služby AppleCare nebo Apple One.

Na druhou stranu je přeci jen trochu podivné, že by se Apple až tak opřel do „půjčování“ zařízení. Čím vyšším úsilím o předplatné, tím méně potenciálních zákazníků, kteří by si jinak kupovali nový iPhone každý rok. A zároveň by se také firmě ještě daleko více hromadily použité modely, se kterými by bylo třeba nějak naložit – poslat je do bazarové nabídky, případně na repasování. Jak to Apple vymyslel se dočkáme možná už letos, nebo v průběhu příštího roku.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny