Toto je ultimátní foťák pro kutily

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Firma Raspberry, která se zaměřuje na výrobu miniaturních počítačů, odhalila nový model fotoaparátu pro kutily. Je to jen holý snímač s potřebnými obvody a závitem na optiku, zbytek si musíte vyrobit sami.

Raspberry známe nejvíce díky sérii minipočítačů Pi, které vše nezbytné umí vtěsnat na miniaturní základní desku. Ty se hodí jak pro nenáročné uživatele, kteří zkrátka jen potřebují levný stroj na ty nejzákladnější činnosti, a nebo naopak pro pokročilé kutily, kteří je využijí jako jednodušší servery, různé emulátory nebo jako centrální jednotku pro různé autonomní stroje (kamery, senzory, hračky apod.).

Princip tkví také v tom, že zkrátka dostanete jen samotnou desku se vším nezbytným a zbytek si můžete přizpůsobit po svém. A stejně jako počítače Raspberry vyrábí také základní desky se senzorem fotoaparátu. Ty tak poslouží zase pro fotokutily, kteří shánějí pouze samostatný funkční senzor, ke kterému si tělo fotoaparátu sestaví sami. Pro ty je ideální novinka s názvem High Quality Camera.

Jde také v podstatě jen o holou čipovou desku, která disponuje také 12MPix snímačem (Sony IMX477) a závitem C/CS-Mount. Ten se používá hlavně u bezpečnostních kamer, což naznačuje, jaký hlavní účel by tento model měl mít. K dispozici je také manuální ostřící prstenec a stativový závit. Čipová deska High Quality Camera začala prodávat za 50 amerických dolarů (asi 1 250 korun) a Raspberry k ní nabízí i několik objektivů začínajících na 25 dolarech (asi 620 korun).

Smyslem celého modelu je samozřejmě nenastavovat žádné bariéry, takže pokud si na malé raspberry chcete namontovat obří objektiv z profesionálního fotoaparátu, můžete. Fantazii se v tomto případě skutečně meze nekladou a co s tímto modelem vymyslíte je skutečně jen a jen na vás.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny